StoryEditor

Premenlivá sadzba momentálne obľúbenejšia

11.05.2004, 00:00

Jednou z najdôležitejších vecí pre klienta pri čerpaní akéhokoľvek úveru je jeho cena, teda úrok. Ten sa odvíja najmä od toho, za akých podmienok si peniaze na poskytovanie úverov môžu požičať banky. Klient sa môže rozhodnúť aj medzi fixnou alebo variabilnou úrokovou sadzbou. Variabilný úrok môže banka kedykoľvek v závislosti od vývoja na finančných trhoch zmeniť smerom nadol aj nahor. Banky však majú vo svojej ponuke aj takzvané fixované úrokové sadzby, ktoré sú čiastočnou ochranou proti zvyšovaniu úrokov. Zároveň však v prípade pozitívneho vývoja na finančných trhoch klient stráca. Zafixovať úrok si môžu klienti v slovenských bankách na obdobie štyroch, piatich, desiatich, dokonca aj 15 rokov.
Jednoznačná odpoveď na to, či úroky bánk budú klesať alebo stúpať, neexistuje. Vo všetkých vyspelých krajinách patria hypotéky k najlacnejším zdrojom, teda úroky z nich sa pohybujú na minimách. V najbližších rokoch existuje preto predpoklad, že na Slovensku bude vývoj podobný. Preto banky v súčasnosti odporúčajú klientom úver nefixovať, prípadne fixovať na kratšie obdobie. Zároveň je pritom variabilný úrok v súčasnosti aj o niečo výhodnejší.
Komplikovanejšia je odpoveď pri úvere na dlhšie obdobie, keďže odhadnúť vývoj o dvadsať rokov je zložité. V tom prípade by možno bolo vhodnejšou alternatívou úrokovú sadzbu zafixovať. Klient si totiž môže byť istý výškou splátky aj, napríklad, o pätnásť rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:07