StoryEditor

Menej tukov pred rakovinou neochráni

13.02.2006, 23:00
Potraviny s nízkym obsahom tukov neznižujú riziko rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení u žien, ako sa doteraz predpokladalo. To je výsledok 8-ročného výskumu, ktorý zverejnil časopis Americkej zdravotníckej asociácie. Výsledok štúdie je preto veľkým sklamaním najmä pre tie skupiny obyvateľstva (pre ženy, ale aj mužov), ktoré od zdravej stravy očakávali väčšie výhody, informoval na svojej internetovej stránke USA TODAY.
Vedci sú však aj napriek tomu presvedčení, že tieto výsledky ešte nie sú dôvodom na prehliadanie rizík mastnej stravy, viacerí z nich tvrdia, že na výskume sa zúčastnili ženy, ktoré začali so zmenou stravovacích návykov príliš neskoro, neobmedzili príjem tukov dostatočne a tak ostali obézne, čo je jeden z hlavných rizikových faktorov pre rakovinu alebo srdcovo-cievne ochorenia.
"Len prechod na nízkotučné potraviny nemá najmä pre ženy takmer žiadny pozitívny účinok," uviedla profesorka medicíny Marcia Stefanic. Aj preto by sa mali rizikové skupiny zamerať pri svojich stravovacích návykoch viac na rozlišovanie tzv. "dobrých" a "zlých" tukov. Zdravšie tuky sa nachádzajú napríklad v olivovom oleji a orieškach, zatiaľ čo zlé tuky (s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín) sú napríklad vo vyprážaných jedlách, ktoré sú najčastejšie v ponuke stravovacích zariadení s rýchlym občerstvením.
Podľa Michaela Thuna z Americkej spoločnosti pre výskum rakoviny, záujem o obsah tuku v potravinách už nie je na prvom mieste, pokiaľ ide o riziko rakoviny. Napriek tomu stále odporúča, že obmedzenie tukov zohráva stále významnú úlohu pri znižovaní rizika obezity.
Podľa kardiológov a onkológov nie sú výsledky výskumu veľkým prekvapením, upozorňujú však, že to čo platí pre ženskú populáciu, nesmie viesť ku všeobecným teóriám, uviedla internetová stránka wistv.com. "Doterajší výskum ukázal, že v prípade mužov a žien existujú rozdiely pri vzniku rakoviny alebo srdcovo-cievnych chorôb," upozornila zástupkyňa vedeckej obce Wendy Demarková. Podľa autorov štúdie však možno výsledky aplikovať aj na mužskú populáciu.
Výsledky štúdie sú síce sklamaním, avšak potravinárske giganty jasne naznačili, že nemajú zatiaľ žiaden dôvod na to, aby sa odvrátili od výroby svojich najpopulárnejších produktov s nízkym obsahom tuku - ich predaj je stále vysoký a obľúbenosť na trhu rastie. Len v minulom roku sa tržby za predaj nízkotučných potravín na trhu v USA v medziročnom porovnaní zvýšili o 4,5 percenta na 35,6 miliardy dolárov, uviedla vo svojej správe prieskumná agentúra ACNielsen. Prieskum ďalej ukázal, že až 75 percent Američanov obohatilo svoju stravu o potraviny s nízkym alebo žiadnym obsahom tukov aspoň jedenkrát za dva týždne.
Zatiaľ čo v roku 2005 priniesli potravinárske firmy na trh 1 877 nových nízkotučných produktov, ich najvyšší počet sa zaznamenal v polovici 90. rokov, keď sa na trhu objavilo viac než 3 200 "zdravších" potravín. Celkovo sa za posledných desať rokov dostalo na trh viac než 21 579 nových nízkotučných potravín.

Na čo by sa mali potravinárske giganty zamerať

- spoločnosti by mali začať ponúkať nízkotučné produkty, ktoré spĺňajú aj ďalšie výživné požiadavky
- zdravé potraviny by mali obsahovať väčší podiel "zdravých" tukov, nachádzajúcich sa napríklad v olivovom alebo rybacom oleji
- označenie produktov by malo informovať nielen o množstve tuku, ale aj o jeho zaradení do skupiny tzv. "zdravých" a "zlých" tukov

Najpredávanejšie nízkotučné produkty
  Bez tuku Nízky obsah tuku Mierne znížený obsah tuku
1. mlieko potraviny z obilovín mlieko
2. jogurt mieko zmrzlina
3. pomarančový džús jogurt ochutené mlieko
4. potraviny z obilovín chlieb smotanový syr
5. cukríky lunchmeat sušienky
Zdroj: ACNielsen
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:49