StoryEditor

Nórsko zvažuje firemné kvóty pre ženy

12.08.2002, 00:00
Nórsku podnikovú elitu pobúrili vládne plány, ktorých cieľom je dostať viac žien do správnych rád spoločností. Návrh zákona, ktorý má donútiť tak štátne, ako aj súkromné spoločnosti, aby do svojich správnych rád vymenúvali aspoň 40 % žien, by mal vstúpiť do platnosti v roku 2005.

Ako uviedla pre britskú spoločnosť BBC nórska ministerka detských a rodinných záležitostí Laila Daavoeyová, tento krok by mal zlepšiť kompetencie žien v podnikoch, a tým zvýšiť aj ich ziskovosť. Ak by to bolo konečné rozhodnutie, potom viacerí riaditelia nórskych podnikov môžu prísť o svoje posty. Z tohto dôvodu prijali návrh ako útok na vedenie všetkých podnikov v krajine. Konfederácia nórskeho obchodu a priemyslu (NHO) ho považuje dokonca za útok na základné princípy demokracie akcionárov, ktorí ako vlastníci firiem majú právo voliť správnu radu v podniku.
L. Daavoeyová sa však takouto opozíciou nedá zastrašiť. Trvá na tom, že súčasná miera zastúpenia žien v správnych radách (7,3 %) je veľmi nízka. Navrhovaný zákon by mal začať platiť do troch rokov, ak dovtedy nórske firmy nebudú mať v správnych radách 40 % žien. L. Daavoeyová chce zmeniť situáciu na kľúčových pozíciách v podnikoch, ktoré doteraz zastávali muži a odmietli sa vzdať funkcií. "Mnohí z nich sú právnici alebo ekonómovia, ktorých pohľady niekedy nerešpektujú rôznorodosť spoločnosti. Ak si firmy neuvedomujú, že ženy by mohli byť prínosom, tak im trochu pomôžeme," uviedla ministerka.
Svet obchodu si však nie je istý. Burza cenných papierov v Osle, ktorá bude mať právomoci dohliadať na dodržiavanie nového zákona podnikmi, sa proti tomu postavila. Ako povedala Hege Sjoová, jedna z významných nórskych podnikateliek, "v princípe je burza proti každému zákonu, ktorý znižuje efektivitu činnosti na trhu." Podnikatelia sú sami proti akýmkoľvek kvótam na základe pohlavia. Ženy by tým totiž nemuseli byť ohodnocované na základe svojich zručností. Hlasy podnikateľov si aj v tomto čase získava veľa schopných žien, ktoré sa tak dostali na vysoké posty bez toho, aby im k tomu dopomohol štát.
Zatiaľ čo opozícia vlády je veľmi hlasná, niektoré spoločnosti si myslia, že tento krok je zaujímavý a chcú sa aktívne zapojiť. Jednou z nich je aj koncern Statoil, ktorý minulý rok kótoval akcie na burze. Statoil pred mesiacom prijal do správnej rady tri ženy. Keďže jedna z nich v súčasnosti odchádza z osobných dôvodov, bude nahradená inou ženou. Ako sa vyjadril výkonný riaditeľ Statoilu Olav Fjell, tieto ženy neboli prijaté z dôvodu ich pohlavia. "Podnik jednoducho potrebuje mať čo najlepšiu správnu radu," dodal O. Fjell.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:35