StoryEditor

Emisie: Slovensko pripravené, čaká sa na úniu

01.08.2005, 00:00
Hoci Európska komisia ešte nepovolila pripojiť národný register emisných kvót na centrálny európsky register, Komoditná burza Bratislava začala dnes s emisiami obchodovať. "Obchod sme otvorili, aby sa mohol priebežne vytvárať trh," uviedol pre HN generálny sekretár burzy Ivan Poliačik.

Hoci Európska komisia ešte nepovolila pripojiť národný register emisných kvót na centrálny európsky register, Komoditná burza Bratislava začala dnes s emisiami obchodovať. "Obchod sme otvorili, aby sa mohol priebežne vytvárať trh," uviedol pre HN generálny sekretár burzy Ivan Poliačik. "Kvôli nefunkčnému registru sa všetky predané a nakúpené emisie dodajú až po začatí jeho prevádzky," upozorňuje Poliačik.
Až po dovolenke
"Európska komisia potrebuje na udelenie akreditácie vyjasnenie viacerých detailov. Týkajú sa technického zabezpečenia registra a národného alokačného plánu," vysvetľuje pre HN rezort životného prostredia. Ministerstvo nedávno zaslalo generálnemu direktoriátu pre životné prostredie Európskej komisie informácie, ktoré žiadal a teraz čaká na odpoveď. "Vzhľadom na dovolenkové obdobie komisie odpoveď príde najskôr koncom augusta," konštatuje rezort.
Dexia banka, ktorá je správcom národného registra, tvrdí, že je pripravená. Podľa riaditeľa odboru Európskej integrácie, regionálneho rozvoja a verejného financovania banky Jána Trajčíka Dexia doteraz nedostala certifikát, hoci rezort životného prostredia sa o to všemožne snaží. "Doteraz sme ho nedostali, hoci už v apríli Európska komisia vyhodnotila všetky testované parametre registra ako pozitívne," zdôraznil Trajčík.
Obchod v praxi
Ak chce niekto začať obchodovať, mal by sa najprv skontaktovať s burzou, kde získa zoznam brokerov, z ktorých si vyberie. "Klient mu dá obchodný príkaz a podpíše s ním zmluvu. Pri obchodovaní sa broker snaží získať pre neho čo najlepšiu cenu," vysvetľuje Poliačik. Poplatok pri burzovom obchodovaní je podľa neho v tomto roku stanovený na 0,1 percenta z hodnoty kontraktu. Ďalšie poplatky závisia od poskytnutých služieb brokera. Emisie na nového majiteľa a financie na účet predávajúceho sa prevedú po začatí fungovania registra. "Záručný a zúčtovací systém burzy umožňuje stopercentnú istotu všetkým klientom, ktorí budú obchodovať s emisiami," dodáva výkonný riaditeľ zúčtovacieho strediska Komoditnej burzy Peter Šinály. Financie deponuje kupujúci v stredisku na špeciálny burzový účet. Uvoľnia sa po súhlase subjektu, ktorý prostriedky deponoval. To podľa Šinályho zabezpečí istotu a korektnosť obchodu aj medzi firmami, ktoré sa nepoznajú. Podniky sa tak vyhnú problémom, ktoré by im mohli spôsobiť obchodní partneri.
Slovensko môže do roku 2007 vyprodukovať 91,5 milióna ton emisií. Ministerstvo životného prostredia predpokladá, že firmy z nich predajú a kúpia približne desatinu. Pri súčasnej cene, ktorá sa pohybuje od 530 do 760 korún za tonu, by hodnota obchodovaných emisií predstavovala okolo šesť miliárd korún.

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: listy, maily, kontakty 02 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sambo už nie je sám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:47