StoryEditor

Vihorlat začal prepúšťať

13.12.2004, 23:00
Vihorlat Snina začal v decembri hromadné prepúšťanie, ktoré sa má dotknúť celkovo 192 zamestnancov fabriky.

Sninský výrobca žeriavov, oceľových konštrukcií, tlakových lejacích strojov, tlakových odliatkov, hydraulických valcov a kotlov Vihorlat začal v decembri hromadné prepúšťanie, ktoré sa má dotknúť celkovo 192 zamestnancov fabriky. Hospodárskym novinám to potvrdila Marcela Pohlová, riaditeľka odboru služieb zamestnanosti na úradu práce v Humennom. Doteraz sa na úrad prihlásilo 45 osôb z Vihorlatu. Hromadné prepúšťanie sa má ukončiť do dvoch, resp. troch mesiacov.
V oznámení pre úrad práce sa uvádza, že k hromadnému prepúšťaniu pristúpila sninská strojárska spoločnosť po prehodnotení zákazkovej náplne na posledný štvrťrok tohto roka a na rok 2005, ako aj z dôvodu novoprijatej organizačnej štruktúry podniku. "Ku dňu oznámenia mala firma v evidenčnom stave 834 zamestnancov. V sninskom regióne eviduje úrad práce 3 546 nezamestnaných osôb, čo predstavuje 16,93-percentnú disponibilnú mieru nezamestnanosti. Keď sa zrealizuje celé avizované hromadné prepúšťanie vo Vihorlate, stúpne miera nezamestnanosti asi o 1,5 percenta," dodala Pohlová.
V oznámení o hromadnom prepúšťaní, ktoré humenský úrad práce dostal 29. októbra, sa uvádza, že pri výbere zamestnancov, ktorých sa táto organizačná zmena dotkne, sa budú akceptovať viaceré kritériá, dohodnuté v kolektívnej zmluve, napríklad schopnosť dobre vykonávať zverenú prácu, schopnosť ďalšieho odborného rozvoja, lojalita k zamestnávateľovi, resp. zachovanie pracovného pomeru aspoň jedného z manželov počas jedného roka, ak sú zamestnancami spoločnosti manželia.
Vyjadrenie manažmentu Vihorlatu k hromadnému prepúšťaniu sa Hospodárskym novinám ani po týždni nepodarilo získať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:04