StoryEditor

Taliansko reviduje hospodársky rast

23.09.2002, 00:00

Talianska pravicovo-centristická vláda zmenila odhad ekonomického rastu na rok 2003, no na druhej strane opätovne deklarovala svoj záväzok voči Európskej únii (EÚ), že dosiahne takmer vyrovnaný štátny rozpočet.
Minister financií Giulio Tremonti na sklonku minulého týždňa v parlamente uviedol, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahne v roku 2002 hodnotu 0,6 %, hoci predchádzajúce prognózy hovorili o 1,3 %. V roku 2003 má HDP vzrásť o 2,3 %, hoci pôvodné úvahy hovorili o 2,9 %. Korigovanie rastových parametrov talianskej vlády je takmer identické s dátami, ktoré publikovala Talianska asociácia zamestnávateľov -- Confindustria. Vláda aj Confindustria totiž vychádzajú z vážnych neistôt, ktoré vyplývajú zo súčasného stavu globálnej ekonomiky. Berlusconiho kabinet zároveň odmietol kritiku opozície, ktorá tvrdí, že vláda je úmyselne prehnane optimistická s ohľadom na ekonomický vývoj v krajine.
Očakávané zníženie tempa rastu HDP podporili aj dáta signalizujúce pokles spotrebiteľskej dôvery. Tento ukazovateľ bol v septembri na najnižšej úrovni od júla 1997. Index výskumného inštitútu ISAE zaznamenal sústavný medzimesačný pokles dôvery spotrebiteľov v Taliansku, ktorý sa začal už vo februári 2002. Na dôvažok sa začína zvyšovať aj tempo inflácie -- podľa harmonizovaného indexu EÚ dosahuje tento ukazovateľ momentálnu hodnotu 2,6 %, hoci priemer eurozóny sa stabilizoval na 2,1 %.
Talianska vláda plánuje tento týždeň prezentovať svoj návrh štátneho rozpočtu na rok 2003 a v dokumente zrejme naznačí, ako chce zladiť predchádzajúce sľuby o znížení daní obyvateľov v najnižšom príjmovom pásme a nulovej redukcii dávok sociálneho zabezpečenia so záväzkom voči EÚ postupne eliminovať rozpočtový deficit. Minister financií zdôraznil, že vláda dodrží záväzky voči EÚ a stlačí tohtoročný deficit mierne pod 2 %, hoci pôvodný sľub znel, že tento ukazovateľ dosiahne iba 1,1 %. V roku 2003 má predstavovať rozpočtový deficit 0,5 % z HDP, hoci v pláne na roky 2003 -- 2006, ktorý vláda publikovala v júli, sa na budúci rok ráta s rozpočtovým schodkom na hladine 0,8 %. Napriek viacerým pozitívnym výsledkom pripravuje najväčšia odborová ústredňa CGIL na 18. októbra v Taliansku osemhodinový generálny štrajk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:36