StoryEditor

Železiarne rozvíjajú aktivity v Česku

31.03.2006, 00:00

Železiarne Podbrezová majú za sebou najúspešnejší rok v novodobej histórii. Na vyše miliardovom hrubom zisku sa okrem rozsiahleho revitalizačného programu podieľajú aj synergické efekty v rámci skupiny ŽP Group. Základy stratégie diverzifikácie podnikateľskej činnosti položili v roku 2002 kapitálovým vstupom do českej firmy ŽĎAS Žďár nad Sázavou.
Popri rozvoji výroby oceľových bezšvíkových rúr v materskej spoločnosti a oceľových rúr v Tavířny trub Svinov, sa tak druhým pilierom ich podnikania stala strojárska výroba a metalurgia v ŽĎAS a v Škode TS Plzeň. Tretí pilier naďalej tvorí cestovný ruch v prostredí rekreačného komplexu Tále.
Najstaršou výrobnou dcérskou firmou v Česku sú Tažírny trub Svinov, do ktorých podbrezovskí železiari vstúpili kúpou polovičného podielu v roku 1997. Firmu v tom čase zatvorili vítkovické oceliarne, no po vstupe Železiarní Podbrezová sa v nej opäť začala výroba presných rúr a rúrových oblúkov. Zaplatením dlhov oceliarňam vo Vítkoviciach pribudlo v roku 2000 ďalších 49 percent akcií, vo februári tohto roku odkúpili Slováci aj zvyšok a stali sa jej stopercentným vlastníkom.
Za vôbec svoju najvýznamnejšiu akvizíciu považujú železiarne kúpu firmy ŽĎAS. Táto spoločnosť, v ktorej slovenský investor kontroluje po vlaňajšom vytesnení minoritných akcionárov už všetky akcie, má v programe produkciu odliatkov z oceľoliatiny a tvárnej liatiny, ako aj finálnu výrobu valcovacích tratí, tvárniacich strojov a nástrojov a hydraulických prvkov. Firma sa postupne revitalizuje a po počiatočnej strate vyše 100 miliónov českých korún v prvom roku už dosahuje zisk.
Železiarne Podbrezová odoberajú od tejto spoločnosti ŽĎAS výkovky, odliatky na výrobu náhradných dielcov a hotové náhradné dielce pre vlastné technologické zariadenia v Podbrezovej. Do obnovy a modernizácie len vlani železiarne investovali takmer 155 miliónov českých korún.
Ďalšou akvizíciou bola v roku 2004 Škoda TS Plzeň. Jej výrobnou náplňou sú hydraulické a vulkanizačné lisy, zariadenia pre valcovne a cukrovary. Podobne ako ŽĎAS aj Škoda TS má silné projekčné a konštrukčné oddelenie. Jej odkúpením si Slováci vytvorili v Česku silnú metalurgicko-strojársku výrobu.
Vlani na jeseň k tejto skupine pribudla nová akvizícia na Slovensku -- ŽP Prako Prakovce. Táto spoločnosť s kováčskou tradíciou dnes vyrába oceľové príruby. Po dokončení rozsiahlej modernizácie a namontovaní novej progresívnej technológie spustia v Prakovciach aj výrobu výkovkov pre automobilový priemysel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:39