StoryEditor

Endesa musí ostať v španielskych rukách

22.02.2006, 23:00
Španielska vláda je proti prevzatiu španielskej Endesy najväčším nemeckým energetickým koncernom E.ON. Španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero to včera v Madride oznámil šéfovi nemeckého koncernu Wulfovi Bernotatovi.

Španielska vláda je proti prevzatiu španielskej Endesy najväčším nemeckým energetickým koncernom E.ON. Španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero to včera v Madride oznámil šéfovi nemeckého koncernu Wulfovi Bernotatovi.
Podľa španielskeho rozhlasu informoval Bernotat socialistického šéfa španielskej vlády o ponuke E.ON ešte v utorok večer v paláci Moncloa, v sídle španielskeho premiéra.
Zapatero zdôraznil, že jeho vláda je za to, aby najdôležitejší koncern krajiny v kľúčovom energetickom sektore ostal aj v budúcnosti v španielskych rukách. Šéf vlády však neuviedol, či a ako Madrid zabráni prevzatiu Endesy.

Endesa: Ponuka je nízka

Španielsky výrobca elektrickej energie Endesa označil obchodnú ponuku najväčšieho nemeckého energetického koncernu E.ON vo výške 29,1 miliardy eur za príliš nízku. Po utorkovom zasadnutí predstavenstva sa spoločnosť vyjadrila, že ponuka náležite neodráža skutočnú hodnotu Endesy. Pozitívne však je, že E.ON chce platiť v hotovosti a neplánuje žiadny predaj aktív Endesy. Toto umožní akcionárom precízne študovať ponuku a uľahčí im to aj rozhodovanie.
Endesa však okrem koncernu E.ON rokovala aj s inými záujemcami, vyplýva zo správy španielskej spoločnosti určenej Národnej komisii obchodovania s cennými papiermi (CNMV). Nedošlo však k žiadnej dodatočnej dohode.

Zaskočení Poliaci

Poľsko uvažuje o zastavení predaja elektrárne Dolna Odra, ktorú mala získať španielska Endesa. K tomuto rozhodnutiu Poliaci dospeli po prekvapujúcom oznámení spoločnosti E.ON o zvýšení ponuky za španielsku firmu, oznámil poľský minister štátnej pokladnice Wojciech Jasinski. Jeho predchodca Andrzej Mikosz už dávnejšie varoval, že vláda sa bude snažiť ustúpiť od rokovaní s Endesou, pokiaľ vyhodnotí zámer ďalšieho záujemcu o ňu, domácej firmy Gas Natural, ako ohrozenie záujmov poľskej elektrárne. Predaj elektrárne by mal Poliakom priniesť viac než jednu miliardu zlotých (asi 316 mil. USD). Predaj Dolnej Odry je však nevyhnutný, pokiaľ si chce udržať svoju konkurencieschopnosť, upozornil Mikosz. Poľsko odštartovalo privatizáciu v energetickom sektore koncom 90. rokov a väčšiu časť už predalo zahraničným investorom. Najväčší vplyv v krajine má v súčasnosti francúzsky koncern Electricité de France a švédsky podnik Vattenfall.
Nemecká energetická spoločnosť E.ON podala v utorok ponuku na prevzatie Endesy vo výške 29,1 miliardy eur (27,5 eura na akciu v hotovosti). Celkový objem transakcie, vrátane čistých finančných záväzkov, rezerv a menšinových podielov, predstavuje približne 55,2 miliardy eur. Ponuka spoločnosti E.ON je vyššia než návrh španielskej spoločnosti Gas Natural, ktorá v septembri minulého roka ponúkla za Endesu 22 miliárd eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:07