StoryEditor

Bez falzifikátov Rusi nie sú schopní prežiť

06.09.2006, 00:00
Francúzske vína z ruského alkoholu, umelci z La Scaly bez hlasu, Copacabana kdesi od Soči, chirurgovia, ktorí nikdy nevideli operačný stôl či stopercentne "čistokrvný sibírsky kocúr" z ulice. V Rusku nie je nič výnimočné.

Francúzske vína z ruského alkoholu, umelci z La Scaly bez hlasu, Copacabana kdesi od Soči, chirurgovia, ktorí nikdy nevideli operačný stôl či stopercentne "čistokrvný sibírsky kocúr" z ulice. V Rusku nie je nič výnimočné.
Už za Sovietskeho zväzu, keď toho Rusi naozaj veľa nemali, "leteli" falzifikáty. No dávno už nie sú v kurze akési falošné Rolexky alebo kabelky Gucci. Ako napísal denník Los Angeles Times, dnes ruskí podnikatelia ponúkajú za milión dolárov (takmer 30 miliónov Sk) falzifikáty diel Ivana Šiškina, falošné priepustky na návštevu Kremľa s podpisom prezidenta, diplomy absolventov medicíny či len pred chvíľou učesané pouličné mačky za 300 dolárov, s ktorými sa nový majiteľ nezabudne pochváliť, ako výhodne
kúpil vzácne sibírske plemeno.

Chateau du samohonka
Narafičená bitka, ktorá nevyhnutne patrí k tradičným svadbám, stojí od 300 do 400 dolárov. "V každom ruskom románe je na svadbe bitka. Bez nich by svadby ani neboli svadbami," vysvetľuje 22-ročný Alexander Jermilov, ktorý si na nich založil biznis.
Takmer na každom ruskom trhu nájdete poháre so zapáchajúcimi rybími ikrami s nápisom kaviár z belugy (najvzácnejšia odroda jesetera) za 100 dolárov, sýtenú vodu z vodovodu s etiketou vody z horského prameňa s úžasnými zdravotnými účinkami, "exkluzívne francúzske vína" z grapefruitovej šťavy a lacného alkoholu a drahé konzoly PlayStation od Sony zmontované kdesi v garážach na okraji mesta.
Upchaté ulice Moskvy brázdia tisícky áut s falošným označením VIP a modrými majákmi, podchody sú plné ponúk na vyrobenie falošných pracovných povolení, preukazov poistenca alebo licencií. Za celkom slušnú sumu 18,5 dolára na rok dostanú vodiči prakticky neodlíšiteľné potvrdenie o zaplatení zákonnej poistky.

Pouličný umelec z "La Scaly"
Schopnosti falšovateľov neobišli ani umeleckú scénu a v Moskve či iných mestách sú pútače plné plagátov lákajúcich ľudí na "nastupujúce hviezdy z milánskej La Scaly alebo britskej Royal Opera House". Návštevníci sú neskôr svedkom podivuhodnej kombinácie zvukov, ktoré majú ďaleko od spevu amatérskeho nadšenca ľudových piesní, nie to očakávaného hlasového fondu operných špičiek.
Aj svet výtvarného umenia už zažil svoje. Len nedávno otriasol Európou jeden z najväčších škandálov, keď sa zistilo, že stovky výtvarných diel údajne veľkých ruských majstrov boli kópie.

Obavy z Pobaltia
Azda najväčšie zážitky s ruskými falšovateľmi majú hudobné vydavateľstvá a filmové štúdiá. Krajina je najväčším vývozcom pirátskych CD a DVD nosičov. Podľa ruského ministra hospodárstva Germana Grefa prakticky polovica spotrebného tovaru v Rusku sú falzifikáty. Ako informovala agentúra Interfax, nedávny zásah vlády proti falošnému alkoholu vyvolal paniku, keď z obchodov zmizli takmer všetky fľaše. Drvivá väčšina z nich boli totiž falzifikáty.
To už ani netreba hovoriť o liekoch. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorú citoval na svojej webovej stránke americký denník The Baltimore Sun, Rusko je najväčším trhom na falzifikáty liekov. Odhaduje sa, že približne 12 percent všetkých liekov sú falzifikáty. Nemenej "aktívne" sú aj pobaltské krajiny a WHO varuje, že potom, ako tieto vstúpili do EÚ, rastie riziko zaradenia takýchto liekov do liekovej siete únie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:52