StoryEditor

Vydavateľstvo Knight-Ridder pohltí menší konkurent

14.03.2006, 23:00

Vydavateľstvo McClatchy oznámilo, že prevezme svojho väčšieho rivala, druhého najväčšieho amerického vydavateľa Knight-Ridder Inc za 4,5 miliardy dolárov v hotovosti a akciách. Akcie McClatchy krátko sa po zverejnení správy oslabili o jedno percento, naopak Knight-Ridder zaznamenal ich nárast o 0,4 percenta. "Akciový trh má rád fúzie a akvizície," citovala agentúra Reuters slová analytika zo spoločnosti PanAgora Asset Management.
Nová spoločnosť, ktorá bude vydávať 32 denníkov a 50 ďalších periodík, zároveň predá 12 titulov Knight-Ridder vrátane najznámejších, ako sú Philadelphia Inquirer a San Jose Mercury News, informovala agentúra Bloomberg. O predávané tituly majú podľa analytika Fredericka Searbya zo spoločnosti JP Morgan záujem firmy Gannett Co. a Media General Inc.
Predaj 12 titulov pomôže znížiť finančné zadlženie spoločnosti, ktorá kúpu druhého najväčšieho vydavateľa v krajine získa za financie aj prostredníctvom úveru a zároveň zminimalizuje opatrenia potrebné na znižovanie nákladov po fúzii, povedal v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC Gary Pruitt, výkonný riaditeľ vydavateľstva McClatchy.
"O rozsiahlom prepúšťaní vo vydavateľstve neuvažujeme. Nevylučujeme však, že po fúzii nastanú viaceré zmeny v niektorých oblastiach našej činnosti. Prepúšťanie sa pravdepodobne dotkne najmä administratívnych zložiek. Plánujeme si však ponechať a podporovať prácu novinárov vo všetkých periodikách," dodal Pruitt. McClatchy predpokladá, že fúzia sa dokončí do troch až štyroch mesiacov.
Fúzia zníži priemerné ročné náklady novej spoločnosti o 60 miliónov dolárov. Denný náklad vydavateľstva sa po transakcii odhaduje na 3,25 milióna výtlačkov a jeho tržby sa predpokladajú vo výške 2,83 miliardy dolárov, uviedla AFP.
Spoločnosť McClatchy prevezme dlh Knight-Ridder, odhadovaný asi na dve miliardy dolárov. Do jej správnej rady zasadnú aj dvaja súčasní riaditelia kupovaného vydavateľstva.
Traja investori vydavateľstva Knight Ridder, ovládajúci 36 percent akcií v spoločnosti, ešte v novembri žiadali, aby ho majitelia jednoducho predali. Tradičnému, 400 rokov starému podnikaniu s informáciami už finančníci do budúcnosti nedávajú veľkú šancu. "Nálada je mimoriadne pesimistická," hovorí John Miller, správca fondov v investičnej spoločnosti Ariel Capital. Niet sa čo čudovať, vydavatelia dennej tlače v tomto roku na burze utrpeli už dvojciferné straty.
O druhého najväčšieho vydavateľa prejavilo záujem aj konzorcium zložené zo spoločností Bain Capital, Hellman & Friedman, Texas Pacific Group a Thomas H. Lee Partners.
Kúpu Knight -Ridder získa spoločnosť McClatchy, niekoľko nových trhov a tretinový podiel na internetovej stránke CareerBuilder.com.
Vydavateľstvo McClatchy vydáva 12 denníkov a 17 regionálnych novín, ich spoločný denný náklad sa pohybuje okolo 1,4 milióna výtlačkov. Tržby za rok 2005 odhaduje na 1,19 miliardy dolárov. Tržby Knight-Ridder za minulý rok by mali podľa odhadov spoločnosti dosiahnuť tri miliardy dolárov.

Tlak internetu likviduje dennú tlač.

Vinu na biede kedysi prekvitajúceho odvetvia nesie internet. Čitatelia aj inzerenti tlačené oznamovacie prostriedky opúšťajú a novou zaklínacou formulkou je výraz "online". Dennú tlač odoberá pravidelne už len polovica amerických domácností, no až štvrtina Američanov čerpá vedomosti o dianí doma i vo svete výlučne z internetu. Ešte pred 10 rokmi internet ako náhradu novín nepoužíval nikto. Ak sa tento trend udrží, podľa prognózy Severozápadnej univerzity bude v roku 2010 čítať tlačené noviny len deväť percent dvadsaťročných. Podobne smutne vyzerajú inzertné stránky. Kým väčšina vydavateľstiev už napevno kalkuluje s poklesom tržieb, objem reklamy na internete rastie nevídane: v prvom polroku 2005 o 26 percent -- na šesť miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:34