StoryEditor

Philips sťahuje chybné televízory

20.03.2006, 23:00
Holandská elektrotechnická spoločnosť Philips Electronics musí v Spojených štátoch stiahnuť a opraviť takmer 12-tisíc plazmových televízorov pre ich nadmerné prehrievanie.

Holandská elektrotechnická spoločnosť Philips Electronics musí v Spojených štátoch stiahnuť a opraviť takmer 12-tisíc plazmových televízorov pre ich nadmerné prehrievanie, napísala agentúra Reuters. Niekoľko prehriatí televízorov spoločnosť zaregistrovala len v domácnostiach USA, upozornila však, že spotrebitelia sa nemusia obávať požiaru. Napriek sťažnostiam Philips žiadne väčšie škody v súvislosti s chybnými televízormi nezaznamenal.
"V rámci preventívnych opatrení naša spoločnosť navštívi všetkých spotrebiteľov a vymení chybný diel, ktorý problém spôsobuje," uviedol hovorca Philipsu. Podľa jeho vyjadrenia, sú materiály, ktoré Philips používa pri výrobe plazmových televízorov, nehorľavé. Hovorca odmietol uviesť presné čísla, koľkých amerických domácností sa problém s televízormi dotýka a aký finančný dosah na spoločnosť budú mať opravy. Philips osloví zákazníkov jednotlivo a žiadnu oficiálnu tlačovú správu k problému nevydá.
Problém s prehrievaním sa objavil pri kondenzátoroch v televízoroch s uhlopriečkou 106,7 centimetra a 127 centimetrov. Chyba sa týka len televízorov distribuovaných na trhu v USA, pretože kondenzátory, ktoré treba vymeniť, sa používajú len vo výrobných linkách, kde sa kompletizujú televízory pre americký trh.
Philips ešte začiatkom minulého týždňa priznal, že nestačí uspokojovať dopyt po svojich televízoroch s obrazovkami z tekutých kryštálov (LCD). Na vine sú problémy s kvalitou, ktorá nie je vždy taká, akú spoločnosť požaduje. Hlavné komponenty pritom spoločnosť odoberá od firmy LG. Philips LCD, čo je jej spoločný podnik s juhokórejským podnikom LG. Electronics.
"Sme veľmi nároční, čo sa týka kvality, a preto si musíme byť istí, že naše výrobky majú absolútne tu najvyššiu kvalitu," upozornil hovorca.
LCD a plazma sú dve rozdielne technológie. Obe však v súčasnosti tvoria základ pri výrobe televízorov s plochou obrazovkou, ktoré postupne nahrádzajú klasické televízory na báze katódovej trubice (CRT). Philips predpokladá, že sa mu problém s nedostatkom dielov podarí vyriešiť do apríla, keď by mal byť schopný opäť naplniť dopyt po televízoroch LCD.
Philips a LG majú viac spoločných podnikov, medzi nimi aj firmu LG.Philips Displays. Jej európska súčasť musela začiatkom tohto roka vyhlásiť bankrot, pretože už nebola schopná plniť svoje záväzky voči veriteľom, čo sú prevažne banky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:59