StoryEditor

Forbes: V rebríčku miliardárov sa prvýkrát objavil Čech

12.03.2006, 23:00

Počet dolárových miliardárov na svete z roka na rok rastie. Veď ešte pred 20 rokmi, keď časopis Forbes zverejnil rebríček najbohatších ľudí na planéte, ich bolo len 140. V tomto roku sa už ich počet zvýšil na rekordných 793 ľudí, čo v porovnaní s minulým rokom predstavuje nárast až o 15 percent (o 102 ľudí). Ich majetok sa dohromady odhaduje na 2,6 bilióna dolárov, čo je v porovnaní s marcom minulého roka zvýšenie o 18 percent. Prvenstvo v rebríčku si už po 12-krát s majetkom 50 miliárd dolárov udržal Bill Gates, šéf americkej softvérovej spoločnosti Microsoft, informoval na svojej internetovej stránke časopis Forbes.

Bohatí sú čoraz bohatší

Najväčší nárast miliardárov zaznamenali v Indii, Rusku, Brazílii a na Blízkom východe. Po prvýkrát sa v rebríčku objavil aj Čech Petr Kellner (41), ktorý sa so svojím majetkom vo výške troch miliárd dolárov umiestnil na 224. mieste. Do rebríčka Forbes pripísali aj ďalších desať žien, čím sa ich celkových počet v "spoločnosti" dolárových miliardárov zvýšil na 78, uviedla agentúra Reuters.
Na zhodnocovaní majetku sa vo veľkej miere podieľali vyššie ceny akcií, ropy a komodít. "Bohatí sú stále bohatší," napísal Forbes.
Editorka časopisu Luisa Krollová uviedla, že ruský akciový trh v období medzi februárom 2005 a februárom 2006 vyskočil o 108 percent, indický akciový trh narástol o viac ako 54 percent a brazílsky o 38 percent. K zmenám na zozname neprispeli americké investície.
Medzi novými miliardármi je napríklad autorka bestselleru o Harrym Potterovi Joanne K. Rowlingová, ktorá sa "usadila" na 746. priečke. Okrem nej sa do zoznamu prvýkrát zapísali napríklad bývalý obchodník z textilom Tulsi Tanti, ktorý sa dnes zaoberá využívaním alternatívnych zdrojov energie, ďalej Vijay Mallya, obchodník s alkoholom alebo indický projektant Kušal Pal Singh.
Vysoké ceny komodít rozšírili počet dolárových miliardárov aj v Rusku, kde sa ich počet zvýšil na 33 vďaka príchodu siedmich nováčikov. Zo zoznamu však vypadol Michail Chodorkovský, bývalý šéf ropného koncernu Jukos, ktorý je v súčasnosti vo väzení. Napriek tomu Forbes odhaduje, že jeho majetok sa stále pohybuje v sume okolo 500 miliónov dolárov.
V porovnaní s minulom rokom sa až štvornásobne zvýšil počet miliardárov v Číne, v zozname sú dnes ôsmi. Najvyšší prírastok najbohatších zaznamenali USA, ktoré svoj zoznam rozšírili o 44 nových dolárových miliardárov. Najmladším členom medzi miliardármi je 22-ročná dcéra zavraždeného libanonského premiéra Rafika Harírího, Hinda Haríríová.

New York je "centrum" miliardárov

Najviac miliardárov dnes žije v New Yorku (40), hneď po ňom nasleduje Moskva (25). Na treťom mieste miest s najväčším počtom miliardárov je Londýn. Žije ich tam 23. Do ich počtu sa zaradil aj najbohatší Rus Roman Abramovič, ktorý už niekoľko rokov žije v hlavnom meste Veľkej Británie. Druhým najbohatším Rusom je šéf Lukoilu Vagit Alekperov s majetkom odhadovaným na 11 miliárd dolárov.
Druhé miesto v rebríčku po Gatesovi patrí investičnému magnátovi Warrenovi Buffetovi, ktorého majetok sa odhaduje na 42 miliárd dolárov, napísala britská mediálna spoločnosť BBC. O jednu priečku si polepšil Mexičan Carlos Slim, ktorý sa s majetkom 30 miliárd dolárov posunul na tretiu priečku. Syn libanonského prisťahovalca je hlavným akcionárom telekomunikačnej firmy Telmex.

Najväčší majetok sa v Ázii koncentruje v Japonsku

Z jednotlivých krajín má napríklad India 23 miliardárov, z ktorých len traja podnikajú v oblasti softvéru alebo technológií. Ich celkový majetok 99 miliárd dolárov dokonca prevyšuje celkových majetok 27 miliardárov z Japonska, ktorý sa odhaduje na 67 miliárd dolárov. Japonsko je dnes krajinou s najväčšou koncentráciou majetku v Ázii.
V Brazílii sa v porovnaní s minulým rokom počet miliardárov zdvojnásobil na 16. Na Blízkom východe vrátane Afriky žije celkovo 56 miliardárov, pričom vlani ich bolo ešte len 29. Ich celkový majetok je okolo 167 miliárd dolárov. Najväčšia koncentrácia miliardárov je v Saudskej Arábii (11), ktorých majetok sa odhaduje na 68 miliárd dolárov. Turecko má 21 miliardárov.
Rebríček je zdrojom špekulácií a kritiky. Niektorí z tých, ktorí sa do zoznamu dostali, sa smejú odhadu svojho majetku, a to preto, že je buď nízky alebo vysoký. Podľa Krollovej je však často problematické rebríček zostaviť, pretože mnohí miliardári odmietajú spolupracovať.


Petr Kellner v rebríčku najbohatších

Americký časopis Forbes po prvýkrát zaradil majiteľa finančnej skupiny PPF Petra Kellnera (41) do najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí na svete, kde sa odhadovaným majetkom 2,7 miliardy dolárov umiestnil na 224. mieste. Za majiteľom České poisťovne, Home Creditu a ďalších spoločností ostali také zvučné mená ako americký miliardár Donald Trump, David Rockefeller senior a celý rad ruských oligarchov. Podobným majetkom ako Kellner disponujú napríklad Steven Spielberg alebo Ronald Lauder. Cesta Kellnera do klubu miliardárov sa začala podobne ako u iných z bývalého východného bloku, podarilo sa mu rýchle zbohatnúť v privatizácii, takto charakterizoval Kellnera časopis Forbes. (HN ČR)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:31