StoryEditor

Najbohatšia päťka Rusov

12.12.2006, 23:00

1. Roman Abramovič (18,3 mld. dolárov)
Najbohatší občan Ruska a druhý najbohatší obyvateľ Veľkej Británie. Má za sebou najväčší obchod v histórii, ktorým bol predaj ropnej spoločnosti Sibnefť štátu. Patrí medzi najpopulárnejšie postavy tlače, vďaka Chelsea, ale aj štedrosti. Na Čukotke dal postaviť zábavné a obchodné centrá, ihriská, hotely, školy a nemocnice. Tlakom Kremľa sa vyhol aj preto, že sa nemiešal do politiky.

2. Vagit Alekperov (12,7 mld. dolárov)
Šéf najväčšej ruskej ropnej firmy Lukoil. Pochádza z Azerbajdžanu. Priebojnosti sa naučil pri práci v extrémnych podmienkach, najviac pri výbuchu jednej z veží, ktorý ho vyhodil do rozbúreného Kaspiku. Ešte vo vláde ZSSR sa zúčastnil na vytváraní prvej vertikálne integrovanej štátnej firmy Langepas-Urai-Kogalymneft, z ktorej vznikol Lukoil.

3. Vladimir Lisin (11,3 mld. dolárov)
Vlastník Novolipeckého metalurgického kombinátu, ktorý v decembri 2005 umiestnil svoje akcie na burze v Londýne. Ďalšie milióny získal za predaj v Lebediskom ťažobno-spracovateľskom kombináte. Nato kúpil čiernouhoľné bane a podniky vyrábajúce koks. Momentálne je vlastníkom celého výrobného cyklu: od železnorudných a čiernouhoľných baní cez oceliarne až po morské prístavy.

4. Michail Fridman (10,4 miliardy dolárov)
Spolu s Abramovičom jeden z najmladších oligarchov. S Petrom Avenom vlastní holdingovú spoločnosť Alfa Group, ktorá kontroluje najväčšiu súkromnú ruskú banku Alfa Bank a viacero stavebných, sklárskych, drevospracujúcich, potravinárskych, no hlavne telekomunikačných firiem. Cez ropnú firmu Ťumen Oil má podiel v spoločnosti TNK-BP.

5. Viktor Vekselberg (10,1 mld. dolárov)
Akcionár koncernu TNK-BP. Údajne nemá vlastný dom a chatu si prenajíma od hospodárskej správy prezidenta. Má však prúdové lietadlo Bombardier Challenger, ktoré využíva na presuny medzi svojimi firmami. Slávnym sa stal najmä kúpou niekoľkých Fabergého cárskych vajíčok, ktoré venoval Rusku a najnovšie takto vrátil Danilovskému kláštoru zvony, ktoré vlastnila Harvardova univerzita.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:32