StoryEditor

Manažment Opla priznal chyby

27.10.2004, 00:00

V kríze nemeckej automobilky Opel sa vedenie očividne pokúša upokojiť rozhnevaných zamestnancov: šéf spoločnosti Hans Demant podľa časopisu Spiegel nacvičuje sebakritiku.
"Zo súčasného hľadiska sme nesprávne odhadli vývoj trhu a včas sme nestúpili na brzdu," povedal Demant v rozhovore pre automobilový časopis Auto-Motor-Sport. Podľa jeho slov sa výsledok už niekoľko rokov vyvíja nesprávnym smerom, takže "pravdepodobne sme s príslušnými opatreniami mali začať už pred rokmi". Manažér však priznáva, že toto poznanie im už v súčasnosti neveľmi pomôže.
Demant uvádza, že sanačný program Olympia stojí na predpoklade oživenia automobilového trhu. "Dokonca ani v najpesimistickejšom scenári sme nepredpokladali, že situácia bude taká zlá ako v tomto roku." Podľa jeho slov musí spoločnosť zoštíhliť organizáciu a usporiť náklady.
Demant prevzal vedenie Opla od Carla-Petra Forstera začiatkom júla tohto roka. Spoločnosť je už niekoľko rokov stratová, pričom len vlani dosiahla prevádzková strata 384 miliónov eur.
Európske dcéry koncernu General Motors zatiaľ produkujú normálnym tempom. Podľa hovorcu GM sa znormalizovala aj situácia v továrni Opla v Rüsselheime, kde minulotýždňový spontánny štrajk spolu s protestmi bochumských kolegov spôsobil výpadok v produkcii v objeme sedemtisíc vozidiel.
Vedenie aj zástupcovia zamestnancov od pondelka pokračujú v rokovaniach o úspornom programe GM, ktorý obsahuje ročné úspory 500 miliónov eur a zrušenie 12-tisíc miest, z čoho 10-tisíc má zmiznúť v Nemecku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:24