StoryEditor

Pozemky pre Hyundai sú pripravené

22.12.2005, 23:00

Do konca roka bude pre kórejskú automobilky Hyundai Motor Company pripravená vyše 300-hektárová priemyselná zóna pri Nošoviciach na Frýdecko-Místecku. Moravskosliezsky kraj začína vyplácať peniaze majiteľom pozemkov v obci. "Prvé peniaze dostali už pred Vianocami, zvyšok sa vyplatí do konca roka. Dovtedy sa totiž musia vyčerpať na tento účel uvoľnené štátne prostriedky," dodal hajtman Moravskosliezskeho kraja Evžen Tošenovský.
Kraj sa dohodol i s tamojším poľnohospodárskym družstvom, ktoré blokovalo vykupovanie pozemkov v obci. "Ako kompenzáciu za pozemky dostaneme v priebehu desiatich rokov 130 miliónov korún," informoval predseda družstva Jiří Vícha. Pre priemyselnú zónu treba vykúpiť okrem pozemkov aj 22 rodinných domov. V prvej etape sa vykúpi 105 hektárov pôdy a 11 domov, štát na to vynaloží 202 miliónov korún a kraj päť miliónov. Táto etapa sa bude týkať asi 100 vlastníkov pôdy, za jednotlivé pozemky sa zaplatí od niekoľko tisíc až po 20 miliónov korún. O uvoľnení peňazí pre druhú etapu vykupovania pozemkov a domov štát rozhodne v druhej polovici januára budúceho roku.
Na ťahu je teraz firma Hyundai, ktorá má svoje definitívne rozhodnutie oznámiť do konca roka, prípadne v januári 2006. V hre je totiž okrem Česka i Poľsko. "Ak Hyundai nebude stavať závod v priemyselnej zóne, dostane každá rodina v Nošoviciach a Nižných Lhotách od kraja 100-tisíc korún ako kompenzáciu za ťažkosti, ktoré vznikli pri stavbe automobilky," informovala hovorkyňa kraja Šárka Swiderová.
O výstavbe závodu v Česku začala automobilka Hyundai uvažovať pred troma rokmi v súvislosti s budovaním Kia Motors Slovakia pri Žiline. Jej hovorca Dušan Dvořák povedal, že s Hyundai budú spolupracovať pri dodávkach niektorých komponentov, dielcov a v logistike. Agentúra CzechInvest Kórejčanom ponúkla Nošovice a Mošnov pri Ostrave, prípadne Holešov v Zlínskom kraji. Hyundai však vybral Nošovice pre krátku vzdialenosť do Žiliny.
Hyundai Motor Company má do závodu investovať zhruba 40 miliárd českých korún a plánuje v ňom ročne vyrobiť 300-tisíc áut. Česká republike automobilke poskytne 3,5 miliardy korún, do ktorých sú zhrnuté priame investície i daňové prázdniny. Nový závod juhokórejskej automobilky podľa Hanuša Krejčího z agentúry CzechInvest vytvorí približne deväťtisíc nových pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:45