StoryEditor

Súd zrušil žalobu na ropné firmy

01.03.2006, 23:00

Najvyšší súd v USA v utorok jednoznačne zamietol sťažnosť prevádzkovateľov benzínových staníc, ktorí obvinili ropný koncern Chevron Corp. a Shell Oil Co, americkú divíziu ropného gigantu Royal Dutch Shell Plc., z nadhodnocovania a fixácie cien benzínu, ktorý obe firmy distribuovali prostredníctvom spoločného podniku Equilon. Jeho činnosť sa ukončila už pred štyrmi rokmi, informoval Associated Press.
"Spoločný podnik umožnil spoločnostiam stanoviť rovnakú cenu benzínu, ktorý sa ešte pred jeho vytvorením v prípade každej značky predával za odlišnú cenu. Navyše cenu benzínu tlačili spoločnosti smerom nahor, a to aj vtedy, keď cena ropy klesala," argumentovali prevádzkovatelia čerpacích staníc. Podľa ich vyjadrenia obe firmy na tomto obchode zarobili viac než miliardu dolárov. Žalobu na spoločnosti prevádzkovatelia podali v roku 1999.
Rozhodnutie Najvyššieho súdu obe firmy uvítali: "Tak ako súd vo svojom rozhodnutí uviedol, aktivity spoločného podniku, ktorý už dávno neexistuje, boli podrobne preštudované a na základe kontroly štyroch nezávislých kontrolórov sa ukázalo, že podnik nepotláčal svojou cenovou politikou ostatnú konkurenciu na trhu a nedošlo v ich prípade k fixácii cien," uviedol hovorca Chevronu Donald Campell.
Rozhodnutie v prospech koncernov sa viac-menej očakávalo, uvádzajú analytici. Ako informovala internetová stránka HoustonChronicle.com, viacerí odborníci, ktorí sledovali celý proces, boli už od začiatku presvedčení, že spoločnosti vytvorením spoločného podniku, ktorý stanovoval predajné ceny benzínu, nepostupovali protiprávne a neporušili protimonopolné zákony. "Pokiaľ by Najvyšší súd rozhodol opačne, tento krok by mohol mať negatívny dosah pre viaceré už existujúce, ale ja budúce spoločné podniky, a to nielen v ropnom sektore, ale v každom odvetví," upozornil W. Stephen Smith z právnickej firmy Morrison & Foerster.
Druhý najväčší americký ropný koncern Chevron dosiahol v minulom roku vďaka vysokým cenám ropy a zemného plynu rekordný zisk 14,1 miliardy dolárov. Tržby za rok 2005 tiež dosiahli rekordnú úroveň 193,6 miliardy dolárov. Ako zdôraznil šéf Chevronu Dave O'Reilly, vlaňajšok bol druhým rekordným rokom za sebou. V roku 2004 dosiahol koncern zisk 9,5 miliardy dolárov.
Zisk Shellu sa v minulom roku medziročne zvýšil o 36 percent na rekordnú hodnotu takmer 25,3 miliardy dolárov. Nadnárodný koncern, ktorý aktívne pôsobí v 140 krajinách, zaznamenal v roku 2005 obrat 379 miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:16