StoryEditor

Rodinná firma medzi stavbárskou elitou

26.01.2003, 23:00

Spoločnosť Stabil, a. s., Žilina, získala certifikát ISO 9001/2001, čím sa zaradila medzi popredné stavebné podniky na Slovensku. Rodinná firma stavila na pozemné staviteľstvo, má strediská v Žiline, Bratislave a organizačnú zložku v Prahe. Za päť rokov pôsobenia na trhu získala dobré meno a súčasný útlm v slovenskom stavebníctve prekonáva nadštandardnými službami pri 25-percentnom medziročnom náraste produkcie.

KOMPLEXNÁ VÝSTAVBA

Stabil spracúva i projekty územných celkov, čím čiastočne nahrádza funkciu obcí a miest pri komplexnej bytovej výstavbe. V rokoch 1998 až 2000 firma zrealizovala dva komplexné celky v žilinskom regióne, pričom zohľadnila špecifické požiadavky stavebníkov. Podieľa sa aj na budovaní priemyselných stavieb pre slovenské firmy so zahraničným kapitálom a výstavbe administratívnych budov. Zrekonštruovala napríklad interiéry hotelov Fórum a Bôrik v Bratislave.
Spoločnosť preferuje systém generálneho dodávateľa vrátane zabezpečovania inžinierskych činností. "Klasické stavebné materiály spracúvame modernými technológiami, využívame zahraničné skúsenosti vo vývoji nových stavebných technológií a materiálov, ako aj možnosti financovania. Používanie kvalitných materiálov a technológií zabezpečí značné úspory tepla, čo pri súčasnom zvyšovaní cien energií nie je zanedbateľné," tvrdí generálny riaditeľ firmy Stabil Marián Čuraj.

PREŽIJÚ LEN SILNÍ

Stabil v súčasnosti zamestnáva takmer 100 osôb a v sezóne aj ucelené partie živnostníkov. Každý rok prijíma technicko-hospodárskych pracovníkov, najmä absolventov stavebných fakúlt. "V tomto roku chceme prijať dvadsať ľudí, pričom spolupracujeme s okresným úradom práce, so Žilinskou univerzitou i Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave," podčiarkol M. Čuraj.
"Takéto firmy rozhodne podporujeme," zdôraznil prezident Zväzu stavebných podnikateľov SR František Slávik. Podľa jeho vyjadrenia na bytovú výstavbu v tohtoročnom štátnom rozpočte je o 700 mil. Sk menej ako vlani, útlm teda bude pokračovať. Ako dodal, treba rátať aj s dosahmi vyšších cien energií a DPH. Niektorí výrobcovia stavebných materiálov avizujú zvýšenie cien až o 15 %. V sťažených podmienkach môžu byť úspešné len najsilnejšie stavebné firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:37