StoryEditor

BauMax sa posilnil najmä na východe

08.12.2005, 23:00
Asi trojpercentný medziročný rast obratu na 3,59 miliardy korún očakáva v tomto roku rakúska spoločnosť BauMax na Slovensku.

Asi trojpercentný medziročný rast obratu na 3,59 miliardy korún očakáva v tomto roku rakúska spoločnosť BauMax na Slovensku. Rodinný podnik tu prevádzkuje sieť jedenástich hobyobchodov, v ktorých zamestnáva 820 ľudí. Posledným prírastkom je zrekonštruovaná predajňa na Moldavskej ceste v Košiciach. Informoval o tom člen Predstavenstva BauMax CEE Alois Penninger.
Do modernizácie a zdvojnásobenia predajnej plochy na vyše 10 300 štvorcových metrov BauMax investoval takmer sedem miliónov eur, čo je asi 273 miliónov korún. Jeden z dvoch košických obchodov BauMax zmodernizoval za sedem mesiacov bez prerušenia predaja, čo bolo podľa vedúcej predajne Dagmar Sochorovej náročné, ale dôležité pre udržanie zákazníka. Rozšírenie plochy sa prejaví aj v raste zamestnanosti. Do predajne príde 12 nových pracovníkov a ich celkový počet tak bude zhruba 70.
"Dve košické predajne a jedna v Prešove sa na celkovom obrate BauMaxu na Slovensku podieľajú 35 percentami," povedal konateľ BauMaxu Slovensko Thomas Marx. Pred necelým mesiacom pribudla do siete BauMaxu aj predajňa v Poprade. "Podtatranský región je pre nás veľmi zaujímavý," vysvetlil hovorca spoločnosti Marek Šulc.
Podľa Penningera slovenské firmy majú asi 40-percentný podiel na dodávkach tovaru pre sieť BauMax. Najväčšími sú Kovoslužba a fiľakovská spoločnosť Thorma. Prvá dodáva koncernu regálové systémy, druhá kozuby, kachle a sporáky.
BauMax prevádzkuje na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku a v Rakúsku 124 predajní. Jeho minuloročný celkový obrat bol 1,1 miliardy eur, v prepočte asi 43 miliárd korún. Až 52 percent obratu dosiahol v predajniach v Rakúsku. Za najvýznamnejšie trhy mimo Rakúska označil Penninger Českú republiku, kde BauMax zaznamenáva obraty okolo piatich miliárd českých korún. V najbližších rokoch plánuje otvoriť nové prevádzky aj v Rumunsku a Bulharsku. Do roku 2010 chce mať koncern 150 predajní a dosahovať obrat 1,5 miliardy eur.
Plány má aj na Slovensku. Na budúci rok otvorí nové predajne v Trnave a Trenčíne, o rok neskôr štvrtú prevádzku v Bratislave. Každá predajňa si podľa Penningera vyžiada investície desať miliónov eur, bratislavská o niekoľko miliónov viac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:51