StoryEditor

Radnica lanári domácich investorov

10.11.2004, 23:00
Trebišovská radnica má "na lane" piatich domácich investorov, ktorí chcú v metropole Zemplína preinvestovať dovedna štvrť miliardy korún. Viažu ich na to zmluvy o budúcich zmluvách s mestom.

Trebišovská radnica má "na lane" piatich domácich investorov, ktorí chcú v metropole Zemplína preinvestovať dovedna štvrť miliardy korún. Viažu ich na to zmluvy o budúcich zmluvách s mestom.
Ich zverejnenie však považuje vedúci oddelenia regionálneho rozvoja mestského úradu v Trebišove Miroslav Eliáš zatiaľ za predčasné, pretože radnica čaká na odpoveď ministerstva hospodárstva k žiadosti o príspevok v rámci sektorového operačného plánu. "Podali sme ju začiatkom októbra, počkáme obligátne tri mesiace a potom uvidíme. Verím, že priemyselný park v hnedej zóne po bývalej Frucone potom do dvoch rokov otvoríme," povedal Eliáš.
O Trebišov prejavili záujem firmy z oblasti spracovanie dreva a kože, výroby hnojív a krmív pre zvieratá. V areáli bývalej konzervárne by mali byť aj laboratóriá. "Investori boli priamo nadviazaní na túto lokalitu a na vlastníka pozemku, ktorým je Business Company Žilina. Areál, kde by mal stáť priemyselný park, má mesto v 15-ročnom nevypovedateľnom prenájme," informoval Eliáš. Ako dodal, investori obsadia asi tretinu rozlohy areálu. Prenájom 10-hektárového pozemku podľa neho nepredraží náklady trebišovskej samosprávy na priemyselný park. "Nebude to totiž klasický nájom, ale majiteľ pozemkov nám vyšiel v ústrety a prenajme nám ich za cenu dane z nehnuteľnosti," vysvetlil Eliáš.
Trebišov sa uchádza na ministerstve hospodárstva o nenávratný štátny príspevok 228 miliónov korún. Za ne chce postaviť priemyselný park. Z vlastnej pokladnice naň prispeje piatimi percentami z celkového rozpočtu 240 miliónov korún. Finančná spoluúčasť mesta by teda mala dosiahnuť asi 12 miliónov korún. V centre Zemplína, ktoré sa dlhodobo borí s vyše 20-percentnou mierou nezamestnanosti, by mohlo vzniknúť 200 nových pracovných miest.

Najväčším zamestnávateľom je Leonidas
Okresu i mestu Trebišov sa doteraz nedarilo oslovovať investorov. Po krachu najväčšieho zamestnávateľa v regióne, Potravinárskeho kombinátu, ktorý vo svojej droždiarni, cukrovare, mliekarni, cukrovinkárni a na bitúnku zamestnával vyše tisíca ľudí, je teraz najväčším zamestnávateľom s necelými 200 pracovníkmi cukrovinkáreň Leonidas, v rukách belgickej rodinnej firmy. Negatívom okresu je nielen nedostatočná infraštruktúra, ale aj nevhodné environmentálne podmienky s vysokým rizikom povodní. Šéf štátnej správy okrese Trebišov János Juhász však tvrdí, že na neistote investorov sa podieľa aj blízkosť Ukrajiny a s tým spojená migračná vlna.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:34