StoryEditor

Konatelia neboli spokojní s nespoľahlivými subdodávateľmi

21.09.2004, 00:00
Tlačiareň Kežmarok v týchto dňoch skúša nový šesťfarebný tlačový stroj SM 74 CD-UV z produkcie nemeckej firmy Heidelberg. Nový tlačový stroj by mal začať naplno pracovať od začiatku októbra. Tlačiarni má pomôcť výrazne zvýšiť konkurencieschopnosť v ofsetovej tlači.

Tlačiareň Kežmarok v týchto dňoch skúša nový šesťfarebný tlačový stroj SM 74 CD-UV z produkcie nemeckej firmy Heidelberg. Nový tlačový stroj by mal začať naplno pracovať od začiatku októbra. Tlačiarni má pomôcť výrazne zvýšiť konkurencieschopnosť v ofsetovej tlači.
Investícia za takmer 60 miliónov korún pozostáva z dvoch základných častí. Od vlaňajšieho októbra do mája tlačiareň komplexne zrekonštruovala prevádzku bývalého Tatranského podniku v Kežmarku, čo si vyžiadalo asi 10 miliónov korún. Druhá časť pozostáva z investícií do technológie a ďalších prídavných zariadení. Ako uviedol konateľ kežmarskej tlačiarne Jaroslav Oľha, spomínaný tlačový stroj v tejto konfigurácii bude jediný na Slovensku. Najbližšie podobné stroje sa nachádzajú v maďarskom Veszpréme a v poľskom Bialystoku.
Zakúpená technológia tlačí nielen na papier, ale aj na PVC, polyetylén a polypropylén. Zároveň dokáže hárok polakovať UV parciálne efektovými lakmi a vytvárať 3D efekty, a to všetko pri jednom prechode hárku. Von vychádza takmer ukončený produkt. "Všetky hárky budeme povrchovo upravovať ekologickými technológiami, ktoré sú vhodné i pre potravinársky priemysel," dodal druhý z konateľov František Oľha.
Snahou spoločnosti je dodávať zákazníkom finálny produkt a zároveň odbúrať čo možno najväčší počet doteraz využívaných kooperácií. Donútila ich na to nespokojnosť s viacerými subdodávateľmi, ktorí mnohokrát neboli schopní dodať komponenty včas, v požadovanej kvalite, resp. vo vopred dohodnutej cene. "Najväčšie problémy máme práve s domácimi dodávateľmi, a to i napriek tomu, že sme za dodávku zaplatili vopred," argumentoval František Oľha.
Kúpou novej technológie sa firma chce posunúť do iného segmentu výroby, konkrétne k obalovým technikám. Doteraz približne 60 percent produkcie tvorila výroba brožúr a návodov k výrobkom vyprodukovaným v regióne Tatier. Ďalších 30 percent tvorili reklamné brožúry, letáky a katalógy a zvyšných 10 percent bola knižná tvorba. "Spolupracujeme najmä s viedenskými, ale pokúšame sa aj o spoluprácu s maďarskými reklamnými agentúrami," dodal František Oľha.

Očakávajú nárast produkcie o 15 až 20 percent
Tlačiareň Kežmarok patrí spoločne s agentúrou zabezpečujúcou prípravu tlače, veľkoformátovú tlač a grafické spracovanie návrhov, do prešovskej skupiny Cofin. Spoločnosť plánuje od októbra vybudovať ďalšie silné grafické štúdio v Poprade, kde nainštaluje prvé CTP (computer to plate) zariadenie. Celkový obrat skupiny dosiahol v minulom roku približne 85 miliónov korún. Po plnom rozbehu novej technológie a po zabehnutí nového popradského štúdia, predpokladajú konatelia medziročný nárast produkcie o 15 až 20 percent. Tlačiareň Kežmarok funguje ako spoločnosť s ručením obmedzeným od roku 1994. Vlani dosiahla obrat asi 66 miliónov korún. Momentálne zamestnáva 30 ľudí, no v súvislosti s novými investíciami chce prijať 4 až 5 nových pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:04