StoryEditor

Samsung dohodil plazmy susedom

04.05.2009, 00:00

Kórejský výrobca plazmových obrazoviek Samsung Electronics Slovakia presúva časť výrobnej a logistickej základne v Galante do susedného Maďarska. Aj on tak využíva výhody oslabeného maďarského forintu. "Aktuálna zmena sa dotkla celkovo 400 ľudí, ktorí však už našli uplatnenie v rámci iných oddelení nášho podniku,“ vysvetlila pre HN dopady na pracovníkov hovorkyňa galantskej fabriky Katarína Holecová.

Plazmy k sestre
Cieľovou stanicou presunutej produkcie je mestečko Göd pri Budapešti, kde juhokórejský producent spotrebnej elektroniky prevádzkuje svoj ďalší európsky závod na televízory. Táto sesterská prevádzka už podľa Holecovej prevzala z Galanty kompletnú produkciu plazmových televízorov. Ako dodala, toto opatrenie nebude mať na nich žiadne ďalšie zásadnejšie dosahy. "Výrobu plazmových televízorov sme totiž plne nahradili produkciou LED televízorov, ktorú sme spustili v marci. V tejto súvislosti by preto nemalo dôjsť ani k žiadnemu prepúšťaniu zamestnancov,“ tvrdí Holecová.
Dôvodom presunu výroby do sesterského podniku v Maďarsku sú podľa nej predovšetkým logistické náklady a oslabenie okolitých mien oproti euru. Plazmové televízory sa v Galante vyrábali od roku 2004. Aký bol ich podiel na celkovom objeme výroby, sme sa od hovorkyne nedozvedeli. "Informácie o štruktúre výroby sú našou internou informáciou, ktorú nezverejňujeme,“ dodala s tým, že žiadne ďalšie druhy výrobkov by sa už do zahraničia nemali presúvať.

Cenový prepad
Samsung Electronics Slovakia ukončil minulý rok s tržbami 3,392 miliardy eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 3,2 percenta. Spoločnosť zároveň v uplynulom roku vyprodukovala 9,6 milióna výrobkov, z toho 5,8 milióna televízorov. Vlani tak síce celková produkcia fabriky klesla, no výroba televízorov ako hlavného výrobného radu vzrástla o 35 percent. Tohtoročné čísla budú už zrejme odlišné. Hospodárenie spoločnosti negatívne ovplyvní najmä pokles predajných cien LCD a plazmových televízorov na európskom trhu. Tento cenový prepad sa začal už minulý rok a pokračuje naďalej.
"Podľa optimistického scenára predpokladáme, že tohtoročná výroba bude kopírovať úroveň výroby v minulom roku, uviedla na margo očakávaného vývoja Holecová. Upozornila tiež, že naplnenie plánov bude závisieť od dopytu a vývoja hlavnej sezóny v treťom štvrťroku. V Galante Samsung vyrába okrem televízorov aj monitory, DVD rekordéry, Blu-ray prehrávače, domáce kiná a inú spotrebnú elektroniku. Ide o najväčšiu výrobnú základňu juhokórejskej skupiny v Európe. Momentálne tam pracuje 2 700 kmeňových a 900 agentúrnych pracovníkov.

Odbyt viazne
Klesajúci dopyt po spotrebnej elektronike privádza do čoraz väčších problémov i ďalších producentov pôsobiacich v Európe. Úplné zatvorenie fabriky na plazmové televízory v českom Žatci oznámila koncom marca skupina Hitachi Home Electronics. V tamojšej priemyselnej zóne v tejto súvislosti už prišlo o prácu 800 ľudí. Japonský investor musel navyše českej vláde vrátiť investičné stimuly za viac ako deväť miliónov eur. "Skôr než sme sa takto rozhodli, preskúmali sme všetky možné alternatívy. Bohužiaľ, iné riešenie sme nenašli,“ uviedol výkonný riaditeľ firmy John Conlon. Produkciu LCD obrazoviek a monitorov úplne odstavila i firma Multidisplay v Hraniciach na Morave.
Problémy s odbytom má aj ďalší výrobca plochých televízorov - koncern Panasonic. Ten vo svojej fabrike v Plzni od leta minulého roku postupne prepustil už takmer 1400 agentúrnych pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:21