StoryEditor

Imuna sa vracia na stratené trhy

20.02.2003, 23:00

Posilňovaním obchodného oddelenia a novou marketingovou stratégiou sa akciová spoločnosť Imuna Pharm Holding zo Šarišských Michalian usiluje vrátiť na stratené trhy. Podľa predstaviteľov podniku je to mimoriadne náročný proces, keďže konkurenčné firmy využili niekoľkoročné vážne problémy tohto monopolného producenta niektorých dôležitých liečivých prípravkov na Slovensku a obsadili jeho pozície na trhu.
ROZSIAHLE INVESTÍCIE
Imuna môže naďalej stavať na dobrom mene firmy, kvalite výrobkov a profesionálnej pracovnej sile. V súčasnosti pôsobí len na slovenskom a českom trhu. Zámerom vedenia je presadiť sa aj na ďalších zahraničných trhoch. Na to však musí vlastniť potrebné certifikáty -- napríklad štandard FDA, ktorý vyžadujú v USA aj v iných krajinách. Na ich získanie budú nevyhnutné pomerne veľké investície prakticky do všetkých oblastí, takže Imunu čaká rekonštrukcia výrobných priestorov i technologických zariadení. V súčasnosti sa pripravujú alebo posudzujú jednotlivé projekty. "Následne budeme poznať výšku finančných prostriedkov potrebných na spomínané investičné aktivity," uviedol člen Predstavenstva Imuny Peter Schvalb.
Podľa jeho slov je firma v súčasnosti už stabilizovaná a po vstupe nového majiteľa, ktorým je košická akciová spoločnosť Dominant, nastal výrazný obrat k lepšiemu. Od novembra, keď došlo k uvedenej zmene vlastníckych vzťahov, sa rozbehla výroba vo všetkých kľúčových divíziách. "Vyprodukovali sme odvtedy výrobky v hodnote vyššej ako 50 miliónov korún, pričom od nového roku už vyrábame na úrovni momentálnych možností firmy," dodal P. Schvalb. Imuna vlani v decembri zaviedla dokonca druhú zmenu na prevádzke infúznych roztokov, ktorej sa najviac dotkol útlm, keďže túto výrobu v minulosti významne ovplyvňovala finančná náročnosť vstupov, ktoré podnik musí nakupovať v zahraničí.
KRVNÁ PLAZMA
Postupnými krokmi sa chce Imuna dostať na objem výroby z rokov 1995 a 1996, ktoré patrili k najlepším v histórii firmy. Podarilo sa jej skonsolidovať aj výrobu živných pôd, tabliet, dietetických, dialyzačných a diagnostických prípravkov. Spoločnosť má záujem o zachovanie spracovania krvnej plazmy a výroby krvných derivátov, o čom ešte bude rokovať s predstaviteľmi Ministerstva zdravotníctva SR, resp. so zahraničnými spoločnosťami pôsobiacimi v tejto oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:28