StoryEditor

Britská RBG okradla WestLB

25.06.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Düsseldorfská Westdeutsche Landesbank (WestLB) prišla v dôsledku úverov londýnskemu podnikateľovi o 200 mil. eur.
Ako sa nedávno zistilo, WestLB bola jedným z hlavných veriteľov zbankrotovaného londýnskeho koncernu RBG Resources a jeho vlastníka Virendru Rastogiho. On a jeho brat Nirendra, ktorý žije v Amerike, sú podozriví, že svojimi podvodmi pripravili medzinárodné banky spolu o 600 mil. eur. Z nich asi 400 mil. eur získala a spreneverila firma RBG.
V roku 1996 si 34-ročný V. Rastogi otvoril v Londýne úrad a počas svojho podnikania tvrdil, že pokračuje v obchodnej činnosti s kovmi, ktorú pred 50 rokmi začala jeho rodina. Jeho brat Nirendra si otvoril podobnú firmu v USA. V rokoch 1998 a 1999 kúpili obaja bratia v Rumunsku za nízku hotovosť a veľké investičné prísľuby podiely v rumunskom hutníctve. Vďaka tomu sa stali pre banky dôveryhodnými partnermi. Peniaze, ktoré V. Rastogi získal, použil okrem iného na získanie dvoch lordov a bývalého ministra poľnohospodárstva za svojich spolupracovníkov.
Po odhalení podvodu sa zistilo, že RBG má nepokryté záväzky v celkovej sume 478 mil. eur; obrovská časť z nich je nedobytná.
Pre WestLB prináša škandál ďalšiu veľkú stratu renomé na finančnom trhu. Doteraz sa o nej hovorilo, že v záujme čo najväčšej expanzie nemyslí na riziká. Vo Veľkej Británii chce WestLB kúpiť celú telefónnu sieť bývalého monopolu British Telecom i celú britskú železničnú sieť. V júli chce podpísať dohodu o financovaní rekonštrukcie známeho londýnskeho futbalového štadióna Wembley.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 11:27