StoryEditor

Brazília prekonala najhoršiu fázu krízy

06.09.2002, 00:00
Guvernér Brazílskej centrálnej banky Arminio Fraga, ktorý už o niekoľko dní odcestuje na významné turné po európskych a ázijských finančných centrách, optimisticky zhodnotil stav ekonomiky krajiny. V britskom denníku Financial Times včera doslova uviedol, že Brazília prekonala najhoršiu fázu finančnej krízy. Asi mesiac po dosiahnutí dohody s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o poskytnutí úverov v celkovom objeme 30 mld. USD podľa A. Fragu vykazujú trhy stále veľmi vysokú úroveň znepokojenia, avšak nálada investorov sa postupne zlepšuje, čo je zásluha čoraz lepšieho pochopenia dohody s MMF.

Túto dohodu už výraznejšie podporujú aj jednotliví kandidáti v októbrových prezidentských voľbách. Na ilustráciu optimizmu guvernéra Brazílskej centrálnej banky sa napríklad dodáva, že augustový prebytok obchodnej bilancie dosiahol desaťročné maximum, čo zredukovalo rozpočtový deficit a znížilo závislosť na externých finančných zdrojoch. Brazílska mena sa naposledy obchodovala vo výmennom kurze 3,12 reálu/USD, hoci v čase kulminovania finančnej krízy bol koncom júla tento kurz na úrovni 3,50 reálu/USD.
Stále však zostávajú v centre pozornosti štrukturálne reformy, ktoré budú nevyhnutné po tohtoročných voľbách. Majú sa týkať najmä daňového systému a modelu sociálneho zabezpečenia, no aj v budúcnosti sa má zachovať nezávislosť centrálnej banky. Nemožno eliminovať ani prípadné negatívne vplyvy globálnych finančných trhov na brazílsku ekonomiku a takisto nemožno podceňovať obavy z averzie investorov angažovať sa na stále rizikovom brazílskom trhu.
Aj z týchto dôvodov sa nepodarilo v plnom rozsahu rozptýliť obavy v súvislosti so schopnosťou Brazílie splácať svoj verejný dlh, ktorý aj zásluhou znehodnotenia lokálnej meny dosiahol v júli 819 mld. reálov (265 mld. eur), čo predstavuje 61,9 % z hrubého domáceho produktu.
Vzhľadom na túto situáciu začala brazílska vláda a jej poprední finanční predstavitelia rozsiahlu informačnú kampaň s cieľom získať dodatočné externé zdroje.
Brazílsky tím, ktorý viedol minister financií Pedro Malan a guvernér centrálnej banky Arminio Fraga, pred týždňom v New Yorku podporili zástupcovia popredných amerických a ďalších zahraničných bánk, ktoré sa chcú naďalej úverovo angažovať v Brazílii. Na budúci týždeň odchádza Fraga na dôležité rokovania s investormi do hlavných miest Európy a Ázie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:05