StoryEditor

Po roku vyšetrovania zverejnili systém podvodov Enronu

20.02.2003, 23:00
Po vyše ročnom vyšetrovaní zverejnila americká vláda podrobný opis spôsobu, akým sa vedenie energetického koncernu Enron, ktorého pád sa stal najväčším firemným krachom v dejinách USA, vyhýbalo plateniu daní, a to aj napriek miliardám dolárov, ktoré deklarovalo vo svojich výsledkoch. Zároveň sa na svetlo sveta dostali sumy, ktoré si vyplácalo 200 členov manažmentu. Ako sa zistilo, len krátko pred krachom koncernu získali na mzdách, odmenách a akciách neuveriteľných 1,4 mld. USD.
Dilema pre štát
Podľa správy autorky Lindy Paullovej vyšetrovanie ukázalo, ako Enron šikovne krátil štát na daniach, čo potvrdil aj Úrad pre vnútorné príjmy štátu (IRS), ktorý má dohľad nad daňovými aktivitami podnikov v USA. IRS bol po páde Enronu zavalený takým množstvom rôznych spletitých krokov vedenia spoločnosti, že dodnes nie je schopný povedať, o koľko Enron ukrátil USA na daniach za ostatných päť rokov a či jeho podivuhodné kroky boli vôbec nelegálne. Ako uviedla britská BBC, najjasnejším dôkazom pochybných praktík je fakt, že vedenie si vyplácalo mamutie odmeny aj tesne pred pádom firmy, ktorá so sebou "zobrala" aj tisíce zamestnancov. Na rozdiel od vedenia totiž bežní zamestnanci netušili nič o blížiacej sa katastrofe a "nestačili akcie na poslednú chvíľu predať".
Odmeny pre "záchrancov"
Výsledky vyšetrovania priniesli zoznam odmien a platov 200 predstaviteľom manažmentu za tri (ešte úspešné) roky existencie podniku. V rokoch 1998 až 2000 rástli odmeny priemerne od 193 mil. USD až po 1,4 mld. USD, čo predstavuje 7 mil. USD pre každého člena. Príjmy predsedu predstavenstva Kena Laya vzrástli od 15 do 168 mil. USD a výkonného riaditeľa Jeffreyho Skillinga od 12 do 139 mil. USD. Podľa CNN však mastné odmeny dostávalo až 500 členov manažmentu, pričom tie sa pohybovali od slabých 1 000 USD až do 5 mil. USD. Zverejnené odmeny krátko po páde spoločnosti vyvolali hnev prepustených zamestnancov Enronu, ktorí poukazovali na to, že peniaze sa mali využiť na ich zabezpečenie po páde firmy 2. decembra 2001. Na jednom z prvých vypočúvaní v Kongrese začiatkom roka 2002 prezident Enronu Jeffrey McMahon obhajoval odmeny s tým, že "to sú peniaze pre ľudí, ktorí v prípade krachu zostanú vo firme a budú chrániť jej aktíva pre veriteľov". Samotný J. McMahon dostal odmenu 1,5 mil. USD, rekord však zaznamenali John Lavorato a Louise Kitchenová, ktorí pracovali v spoločnosti Enronu pre obchodovanie s energiou a ktorých odmena predstavovala 5 mil., resp. 2 mil. USD.
Peniaze nad zdravý rozum
Odmeny však neboli jedinou plusovou položkou. Ďalšími boli firemné úvery, životné poistenia, odložené splátky a renty. Jeden z členov vedenia získal ako odmenu dokonca podiel na vlastníctve firemného lietadla. Čo je horšie, iba časť pochybných transakcií môže dnes riešiť platná americká legislatíva, patrí sem napr. zákaz na poskytovanie firemných úverov vedeniu spoločnosti. Zvyšok by mala postupne riešiť zmena firemnej kultúry. Ako uviedol šéf senátneho výboru pre financie Charles Grassley, kultúrou Enronu bolo hlavne povýšenie "peňazí nad česť, profesionálnu etiku a zdravý rozum".
Podľa vyšetrovateľov vedenie Enronu za štyri roky (1996 -- 1999) akcionárov informovalo, že firma dosiahla zisk 2,3 mld. USD, zatiaľ čo daňovým úradom uviedli straty vo výške 3 mld. USD. To sa manažmentu darilo práve vďaka systémom známym pod označením Apache, Condor a Renegade, ktoré vytvoril na presúvanie príjmov do tzv. daňových útočísk cez pochybné transakcie. Šokujúci je fakt, že na týchto praktikách sa podieľali aj profesionálni poradcovia, právnici, audítori a bankári, ktorí vyrábali dvoje hospodárske výsledky -- jedny pre daňové úrady a jedny pre akcionárov, na čom zarobili okolo 87 mil. USD.
Politici preto navrhujú sprísnenie trestných postihov za podobné praktiky vrátane straty "profesionálnych privilégií, ak sa zistí, že informácie z podnikov sú nepresné, neúplné alebo rozporuplné". Podľa L. Paullovej však neexistuje čarovný prútik, ktorý by podvody tohto druhu úplne vykorenil. Nebude to teda ani tak zákon, ktorý do budúcnosti môže praktiky á la Enron zastaviť, ale skôr zmena firemného prostredia, ktorú naštartovalo už zverejnenie podvodov v Enrone.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:49