StoryEditor

Hewlett-Packard bude prepúšťať

17.09.2008, 00:00

Americký počítačový gigant Hewlett-Packard prepustí v priebehu najbližších troch rokov 7,5 percenta svojich zamestnancov. Zruší tak 24 600 pracovných miest. Podľa predstaviteľov spoločnosti sú tieto úsporné kroky reakciou na augustové spojenie s firmou Electronic Data Systems. Akvizícia s EDS za 13,2 miliardy dolárov, čo je viac ako 280 miliárd korún, urobila z HP druhého najväčšieho poskytovateľa technologických služieb . "Sme dobrí v integrovaní spoločností, verím, že sa nám to podarí," povedal na margo spojenia s EDS výkonný riaditeľ HP Mark Hurd. Odvolával sa tým na mega akvizíciu s Compaq Computers z roku 2002.

HP túži po prvenstve
Hewlett-Packard zasiahol do boja s IBM o post svetovej jednotky razantnými zbraňami. Akvizíciou s EDS posilnil svoju pozíciu na trhoch v USA a vo Veľkej Británii. EDS si tu udržiava významné postavenie medzi komerčnými klientmi aj vládnymi agentúrami. HP sa navyše stal jednotkou v poskytovaní servisu a outsorcovaného manažmentu pre staršie softvérové systémy. Podľa Ann Livermore, viceprezidentky HP Technology Solution Group, zlúčenie s EDS pomôže spoločnosti agresívnejšie zápasiť o veľkých obchodných klientov na trhu, ktorý bude do roku 2010 hodný 451 miliárd dolárov. Cieľom HP je čo najskôr ohroziť dominantnú pozíciu IBM na trhu počítačových a technologických služieb. "Tento trh čaká na zmenu. Kľúčové trendy hrajú do karát HP," vyhlásila Livermore.

Odvrátená strana mince
Spojenie s EDS neprinieslo len jednoznačné výhody. Finančná riaditeľka HP Cathy Lesjak na poslednej tlačovej konferencii potvrdila, že integrácia EDS do HP prinesie pokles čistých ziskov nielen v poslednom kvartáli roka 2008, ale aj počas celého budúceho finančného roka. Pozitívne efekty by sa mali dostaviť až v priebehu roka 2010. Hewlett-Packard je navyše nútený riešiť problém nadbytočných pracovných miest, ktoré akvizíciou vznikli. Pripojenie EDS totiž znamenalo aj pohltenie viac ako 140-tisíc zamestnancov. Prepúšťanie, ktoré sa bude podľa vyjadrení spoločnosti týkať najmä administratívnych pracovníkov EDS, zasiahne v najväčšej miere zamestnancov v USA. Reorganizácia spoločnosti by mala pomôcť ušetriť takmer dve miliardy dolárov ročne.


Prepúšťanie hrozí aj Slovákom
Reštrikčné opatrenia firmy HP sú zavádzané vo všetkých krajinách, nevyhnú sa ani Slovensku. "Uvedomujeme si, že to môže byť pre zamestnancov, ktorých sa zmeny budú týkať, neisté obdobie. Dotknutí zamestnanci budú informovaní v dostatočnom predstihu," povedala pre HN Danica Balážová, marketingová a PR riaditeľka HP Slovakia. V súčasnosti ešte na Slovensku nemajú konkrétne informácie týkajúce sa prepúšťania. Zástupcovia firmy však potvrdili, že polovica prepustených môže nájsť uplatnenie v nových oblastiach služieb poskytovaných HP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:28