StoryEditor

Hypotekárna kríza ruší čoraz viac akvizícií

02.01.2008, 23:00

Stephen Schwarzmann je ďalším z akvizičných kráľov na newyorskej Wall Street, ktorý doplatil na hypotekárnu krízu v USA. Ako informoval New York Post, šéfovi jedného z najväčších fondov súkromného kapitálu na svete, spoločnosti Blackstone, odmietli banky poskytnúť úver na ďalšiu akvizíciu za 1,8 miliardy dolárov (41,2 miliardy Sk), tentoraz firmy PHH Corporation, aktívnej práve v poskytovaní hypoték a lízingu. Blackstone priznala, že investičné banky JPMorgan Chase a Lehman Brothers, ktoré ešte donedávna nemali s úverovaním akvizícií problémy, jej odmietli poskytnúť úver, v dôsledku čoho firma PHH kontrakt zrušila. Zároveň oznámila, že od Blackstone bude za nedodržanie kontraktu, na ktorom sa dohodli ešte v marci minulého roka, žiadať 50 miliónov dolárov. Zatiaľ nie je známe, či si túto sumu potom Blackstone pre zmenu vyžiada od spomínaných bánk.

Krachy akvizícií
Toto pritom nie je prvý prípad krachu pripravovanej akvizície zo strany finančných dravcov v dôsledku hypotekárnej krízy. Podľa agentúry Bloomberg padlo v druhej polovici minulého roka niekoľko takýchto transakcií v rekordnej hodnote 186 miliárd dolárov. Medzi nimi bola plánovaná akvizícia výrobcu audiotechniky investičnou spoločnosťou Kohlberg Kravis Roberts či technologickej firmy Affiliated Computer Services spoločnosťou Cerberus. Katarský fond Delta Two musel podľa denníka Telegraph odstúpiť od kúpy britskej maloobchodnej siete Sainsbury a Texas Pacific Group spolu s British Airways vzdali plánované prevzatie španielskej Iberie.

Dlhy bánk rastú
Investičné spoločnosti sú známe skupovaním firiem najmä cez požičané peniaze od investičných bánk. Tie však potom, ako po vypuknutí hypotekárnej krízy v USA museli odpísať miliardy dolárov, odmietajú ďalšie peniaze požičať. Mnohé z nich ako Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan či zvlášť poškodená Citigroup sa teraz snažia dlhov spojených s poskytovaním úverov na nákup firiem investičnými firmami zbaviť aj za cenu vysokých zliav. Podľa informácií audítorskej firmy PricewaterhouseCoopers dosahuje tento dlh bánk 245 miliárd dolárov a budú potrebovať mesiace na to, aby sa ho zbavili.
Ako hypotekárna kríza zasiahla do možností bánk a investičných spoločností potvrdzujú štatistiky o tomto druhu fúzií a akvizícií v minulom roku. Zatiaľ čo za prvý polrok boli uzatvorené fúzie a akvizície financované požičanými peniazmi v hodnote 583,7 miliardy dolárov, v druhom polroku ich hodnota klesla na 203,4 miliardy dolárov.

Schwarzman ešte zarobil
To zasiahlo aj samé investičné spoločnosti. Skutočnosť, že hlavný zdroj financovania ďalších akvizícií pomaly vysychá, znížila aj hodnotu spoločností. Spomínaná Blackstone Group stratila od svojho uvedenia na burzu v júni tohto roka podľa International Herald Tribune štvrtinu hodnoty. Keďže bola prvá, ktorá takýto krok urobila, ostatné teraz zvažujú, či svoje akcie kótujú alebo nie.
Na burzu už svoje akcie umiestnila napríklad aj menšia z investičných spoločností Och-Ziff, ktorej uvedenie pomohla zrealizovať Citigroup. Veľkobanka teraz firmu varovala, že v krátkej budúcnosti môže mať problémy. Ďalšia AQR Capital Management preventívne zrušila plánovanú kotáciu. Spoločnosť Kohlberg Kravis Roberts, ktorá je zakladateľkou súčasného systému financovania akvizícií cez pôžičky, síce od plánu uviesť svoje akcie neodstúpila, no jej zakladateľ Henry Kravis počíta s tým, že to bez prístupu k lacným úverom bude mať horšie než konkurent Stephen Schwarzmann z Blackstone. Ten stihol na kotácii akcií spoločnosti zarobiť, keď po úpise akcií si spolu s ďalším zakladateľom firmy Blackstone Petrom Petersonom rozdelili asi 2,4 miliardy dolárov. Stihli to totiž v čase, keď tento trh bol rastový.

Dosah hypotekárnej krízy
- dlh investičných bánk dosiahol 245 miliárd dolárov
- pre neposkytnutie ďalších pôžičiek padlo viacero akvizícií zo strany investičných spoločností, najnovšie firme Blackstone
- fúzie a akvizície financované požičanými peniazmi klesli v 2. polroku 2007 z 583,7 miliardy na 203,4 miliardy dolárov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:20