StoryEditor

Superlacné Nano nám ponúknu o štyri roky

11.02.2008, 23:00

Indická automobilka Tata Motors chce v priebehu štyroch rokov uviesť svoje superlacné auto Nano na európsky trh. Povedal to koncernový šéf projektov malých áut Giriš Wagh v rozhovore pre nemecký časopis Focus. Model Nano by sa mal v tomto roku začať predávať v Indii za 2 500 dolárov, čo je pri súčasnom kurze asi 60-tisíc korún. Stane sa tak najlacnejším vozidlom na svete.
Spoločnosť podľa Wagha počas štyroch rokov vyvinie novú verziu modelu Nano, ktorá bude spĺňať prísnejšie európske bezpečnostné a emisné normy. Hlavným cieľom pri novej verzii bude zníženie spotreby na tri litre na 100 kilometrov. Indický model spáli pri rovnako dlhej ceste asi päť litrov. Korporácia Tata predstavila svoje superlacné auto Nano minulý mesiac na autosalóne v Dillí. Model Nano by mal byť pre masový automobilizmus v Indii podobným impulzom ako Volkswagen Beatle alebo Fiaty 500 a 600 v povojnovej Európe.
Nano je štvordverový a štvorsedadlový hatchback, ktorého základná verzie bude mať pod kapotou motor s objemom 624 kubických centimetrov. Popredné svetové automobilky, ktoré boli spočiatku k projektu Nano skeptické, teraz pracujú na vlastných lacných autách, aby uspokojili dopyt v rozvíjajúcich sa krajinách, napríklad v Číne, Indii a Rusku.
Firmy General Motors a Toyota Motor nedávno uviedli, že pracujú na superlacných modeloch, ktoré by sa mali podobať vozidlu Nano. "Je tu obrovský trh pre lacné vozidlá," povedal minulý mesiac prezident Toyoty Kacuaki Watanabe na autosalónu v Detroite. Upozornil však, že výroba auta, ktorého cena by bola porovnateľná s modelom Nano, by mohla byť obťažná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:52