StoryEditor

Príchod AU Optronics brzdia pozemky

13.05.2009, 00:00

Investícia taiwanskej spoločnosti AU Optronics, ktorá má stavať fabriku na LCD monitory v Trenčíne, sa komplikuje. Problémom je časť pozemkov, ktoré ich majitelia odmietajú predať za cenu navrhovanú developerom projektu. Ten tvrdí, že situáciu má pod kontrolou a tieto prekážky sa bude snažiť čo najskôr vyriešiť. Kameňom úrazu však môže byť fakt, že problematické pozemky ležia takmer v strede staveniska budúceho závodu AU Optronics.

Chcú dohodu
Developerom projektu, ktorý pripravuje územie pre závod taiwanského investora, je bratislavská spoločnosť Reming Consult. Podľa predsedu predstavenstva Slavomíra Podmanického majú už takmer 95 percent pozemkov, na ktorých by mala stáť táto prevádzka, majetkovo vysporiadaných. "O podmienkach kúpnej zmluvy rokujeme už len s dvomi spoluvlastníkmi jedného pozemku. Verím však, že aj túto prekážku čoskoro prekonáme a s majiteľom sa dohodneme na obojstranne prijateľnej cene," uviedol včera pre HN Podmanický. Celé územie, kde má mesto Trenčín záujem stavať priemyselný park, má 117 hektárov. Samotný závod AU Optronics by mal byť na ploche 19,6 hektára. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Trenčíne už koncom apríla odsúhlasili predaj 17 hektárov pozemkov v budúcom priemyselnom parku spoločnosti Reming Consult. Tá má v priebehu tohto roku za ne zaplatiť do mestskej pokladnice 2,55 milióna eur (76,8 milióna korún).

Nízka cena
Hospodárske noviny včera oslovili aj trenčianskeho podnikateľa Jozefa Prekopa, ktorý odmieta developerovi predať zvyšnú časť pozemkov pod závod na LCD monitory. "Celkovo ide o približne 5-tisíc štvorcových metrov, ktoré sú situované v priestore, na ktorý je už vydané územné rozhodnutie," tvrdí Prekop. Reming Consult mu za odkúpenie ponúkol 13,2 eura (400 korún) za štvorcový meter. On však požaduje minimálne 39,8 eura (1 200 korún). "Ja som znalec v odbore stavebníctva a viem, že takáto cena je v Trenčíne úplne obvyklá. Ten spôsob jednania zo strany developera sa mi preto zdá dosť pochybný a scestný," dodáva nespokojný majiteľ. Zároveň tvrdí, že pozemky by chcel predať priamo Taiwancom - teda bez akýchkoľvek sprostredkovateľov a medzičlánkov zvyšujúcich cenu.

Medzičlánok je bežný
Podľa hovorkyne Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Jany Murínovej je postup, aký zvolil Reming Consult, úplne bežný aj v prípade iných projektov. "Je absolútne štandardné, že výkup pozemkov a prípravu územia nerealizuje priamo investor, ale že týmito úlohami poverí nejakú externú firmu," tvrdí Murínová. Investičná zmluva, v rámci ktorej by mal AU Optronics preinvestovať v Trenčíne približne 200 miliónov eur, navyše ešte nie je vôbec uzavretá. "Dúfame, že k podpisu dôjde čo najskôr. Tento proces však nedokážeme nijako ovplyvniť, a preto nevieme stanoviť ani orientačný termín, kedy k dohode dôjde. Z nášho pohľadu je však dôležité, že Trenčín deklaruje, že ide o plochy, na ktorých sa taiwanský investor môže bez problémov etablovať," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:19