StoryEditor

Indonézske moria pod kontrolou pirátov

28.07.2003, 00:00

Agresívne a násilnícke správanie novodobých pirátov na moriach a oceánoch sa za posledné obdobie prudko zvýšilo, pričom indonézske vody sú najnebezpečnejšími na svete, uvádza sa v správe Medzinárodného úradu pre námorníctvo.
Ohlásený počet pirátskych útokov sa za prvých šesť mesiacov tohto roku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil o 37 percent zo 171 na 234. Informovala o tom britská mediálna spoločnosť BBC.
"Tieto čísla poukazujú na to, že prístup jednotlivých vlád k vyhľadávaniu a trestaniu novodobých pirátov je nedostatočný," uviedol kapitán Džajant Abhjankar, zástupca riaditeľa Medzinárodného úradu pre námorníctvo.
Bangladéšski námorníci sú svedkami mnohých útokov, no k veľkým počtom únosov lodí dochádza aj v nigérijských a indických vodách. Pirátske prepady sa mierne zredukovali v oblasti Ekvádoru, Guyany a Singapuru.
Indonézia zaznamenáva nielen najvyšší počet útokov -- v porovnaní s ostatnou časťou sveta práve na indonézske vody pripadá jedna štvrtina prepadov, ale zločinecké skupiny pôsobiace v jej vodách sú oproti inými najagresívnejšie.
"Piráti dnes využívajú rýchle lode, ktoré im umožňujú bleskovo sa priblížiť k plavidlu, ku ktorému sa pripútajú lanami ukončenými kovovými hákmi," povedal kapitán Dž. Abhjankar. Ako však dodal, mnohé obchodné spoločnosti prepravujúce tovar stále zlepšujú bezpečnostné vybavenie lodí, aby v čo najväčšej miere zabránili pirátom vstúpiť na palubu. Od začiatku tohto roka si začali lode inštalovať elektrické oplotenie, ktoré zabraňuje pirátom prenikať na palubu. Aj napriek tomu, že toto špeciálne vybavenie stojí 20-tisíc dolárov, stalo sa účinnou ochranou pred prepadmi. Ďalej asi 200 lodí podpísalo dohodu, na základe ktorej dostávajú cez satelit informácie o podozrivých lodiach a v prípade potreby sa od daného kurzu odklonia. Zároveň na výskyt pirátov upozornia príslušné orgány.
Väčšina lodí však aj napriek bezpečnostným opatreniam stále čelí riziku prepadu pirátskych lodí, ktoré sú stále lepšie organizované. "Keďže piráti sústavne unikajú trestom, spoločnosti sa obávajú, že kriminalita na vodách bude stále narastať," povedal pre denník Lloyds List expert na pirátov David Osler. Niektoré spoločnosti dokonca uvažujú o tom, že si počas plavby budú ako ochranu najímať ozbrojenú ochranku. Väčšina si však myslí, že zbrane na palube by mohli situáciu v prípade prepadu vyhrotiť do nepredvídateľne nebezpečného konca. "Väčšiu bezpečnosť na vodách by mali v prvom rade zabezpečiť jednotlivé štáty," dodal D. Osler.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:38