StoryEditor

Plynárov potrestali za Hatinu

20.12.2007, 23:00
Dcérska spoločnosť pološtátnych plynární, SPP - preprava, dostala pokutu 98,9 milióna korún. Dal jej ju Protimonopolný úrad za to, že zneužila svoje silné postavenie a prinútila súkromnú firmu GasTrading, aby jej predala pripojovacie zariadenie v levickom priemyselnom parku.

GasTrading vlastní firma Slovintegra ovládaná skupinou podnikateľov okolo Slavomíra Hatinu.
Slovintegra Energy, v ktorej má podiel aj projektantská firma Adato, v októbri v Leviciach dostavala paroplynový cyklus, ktorého devízou malo byť priame napojenie na plynovod z Ruska do Európy. "Spoločnosť GasTrading pod hrozbou strát z oneskoreného spustenia prevádzky napokon aj napriek svojmu nesúhlasu pristúpila k predaju pripojovacieho zariadenia spoločnosti SPP - preprava," povedala hovorkyňa Protimonopolného úradu Alexandra Bernáthová.

Levický paroplyn zásobuje elektrinou a teplom všetky firmy v priemyselnom parku a časť tepelnej energie je určená aj na vykurovanie mesta Levice. Jeho elektrický výkon je naprojektovaný na 80 megawattov. Zariadenie umožňuje ročnú dodávku 530-tisíc gigajoulov tepla vo forme pary a horúcej vody. Základnú technológiu tvoria dve spaľovacie turbíny od koncernu Rolls-Royce, kondenzačná parná turbína od Siemensu a dva kotly na odpadové teplo, ktorých dodávateľom je Adato. Paroplyn by mal priniesť investorom ročné tržby na úrovni približne 1,5 miliardy korún.

SPP - preprava včera na správu o pokute reagovala avízom, že len čo rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, odvolá sa proti nemu. "Spoločnosť SPP - preprava je presvedčená, že pri pripájaní distribučnej siete spoločnosti GasTrading k prepravnej sieti postupovala v súlade so zákonom o regulácii a s ďalšími predpismi energetickej a regulačnej legislatívy," vyhlásila hovorkyňa plynární Dana Kršáková.
Odvolanie plynárov bude v druhostupňovom konaní posudzovať Rada Protimonopolného úradu. Ak tá pôvodný verdikt potvrdí, SPP - preprava sa bude môcť odvolať na súd. Skúsenosti z nedávnej minulosti naznačujú, že tam by plynári mohli uspieť. Pred niekoľkými mesiacmi sa to podarilo dominantnému Slovak Telekomu, ktorý odmietol pripojiť do svojej siete alternatívnych operátorov a Protimonopolný úrad mu za to vyrubil pokutu 885 miliónov korún. Krajský súd v Bratislave dal nakoniec za pravdu Telekomu a dominantný operátor platiť nemusel.

To viedlo k ostrým vyjadreniam Protimonopolného úradu na adresu Krajského súdu v Bratislave, ktorý odvolania proti rozhodnutiam Rady Protimonopolného úradu rieši. Súd podľa úradu "vydáva zmätočné, nedostatočne odôvodnené rozhodnutia". Tie vo väčšine prípadov podľa úradu "mechanicky kopírujú názor žalobcu a, naopak, neobsahujú relevantný názor súdu". Úrad tak vo väčšine prípadov nemá možnosť odvolať sa proti týmto rozhodnutiam.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:51