StoryEditor

Železničná spoločnosť odmieta pokutu

04.08.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Železničná spoločnosť sa odvolá proti rozhodnutiu Protimonopolného úradu, ktorý jej vo veci zneužitia dominantného postavenia udelil pokutu vyše 30 miliónov korún. "Rešpektujeme rozhodnutiu úradu, ale máme voči nemu výhrady," uviedol hovorca spoločnosti Miloš Čikovský.
Úrad v závere júna konštatoval, že spoločnosť zneužíva svoje dominantné postavenie na relevantnom trhu tým, že si vynucuje od odosielateľov zásielok a prevádzkovateľov vlečiek používať len bezpečnostné plastové plomby na vagónové zásielky, ktoré sama dodáva, respektíve vyrába. Úrad jej uložil pokutu, ako aj povinnosť zdržať sa týchto praktík.
"Sme ochotní uznať aj iné licencované a odskúšané plomby, napríklad colných alebo iných orgánov štátnej správy či plomby prepravcov. Nie sme však ochotní používať plomby, ktoré nevyhovujú stanoveným kritériám," zdôraznil Čikovský.
Prepravná prax je podľa neho taká, že spoločnosť po prevzatí zásielky na prepravu tovaru uzatvorí vagón a súčasne ho zabezpečí plombou. Robí tak podľa platného prepravného poriadku a na základe uzatvorenej zmluvy s dodávateľom. "Plomby slúžia na ochranu tovaru našich zákazníkov a takisto aj na vlastnú ochranu, pretože zodpovedáme zákazníkom a v medzinárodnej preprave aj colným orgánom za obsah zásielky."
Úrad začal konanie na základe podnetu spoločnosti Anitram Expos, ktorá bola podľa Čikovského neúspešným uchádzačom vo výberovom konaní na dodávky plastových plomb pre Železničnú spoločnosť. Záporné stanovisko k dodávke plomb PL 91, o ktoré v súťaži išlo, odôvodnila výberová komisia krehkosťou, ktorá spôsobovala ich praskanie a následnú výmenu už počas prepravy. Za nevyhovujúce označil uvedené plomby aj Skúšobný ústav dopravnej a stavebnej techniky Žilina, uviedol Čikovský a dodal, že skúšobná komisia predviedla a zdokumentovala spôsob otvorenia a opätovného uzavretia tejto plomby bez zjavných stôp poškodenia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:06