StoryEditor

Británia liberalizuje poštový trh

31.01.2002, 23:00

Liberalizácia na trhu poštových služieb neobíde ani Veľkú Britániu, kde doteraz dominovala spoločnosť Consignia. Na základe najnovšieho rozhodnutia nezávislého regulačného orgánu Postcomm je totiž zrejmé, že v oblasti firemných zásielok, ktoré sa na globálnom počte doručených listov v rámci celej Veľkej Británie podieľajú až 50 %, vstúpia na trh konkurenční operátori, a to už do ôsmich týždňov.
Denné straty Consignie predstavujú približne milión libier a vedenie spoločnosti bolo razantným rozhodnutím Postcommu údajne "šokované", pretože sa týka doteraz najziskovejšieho doručovateľského biznisu, ktorým sú práve firemné zásielky. Na celkovom obrate Consignie sa totiž podieľajú 30 % a spomedzi všetkých doručených zásielok vykazujú 40-percentný objem. Consignia bude musieť s najväčšou pravdepodobnosťou ešte viac "pritvrdiť" svoj úsporný program, ktorý je doteraz vyčíslený na 1,2 mld. libier a ohrozuje až okolo 30-tisíc pracovných miest.
Prípadný konflikt s odbormi vzhľadom na mzdy a znižovanie počtu zamestnancov by sa mohol podľa včerajšieho hodnotenia britského denníka Financial Times vyhrotiť do vôbec najostrejšieho sporu medzi vládou a verejným sektorom za ostatné roky. Kabinet Tonyho Blaira je zatiaľ zdržanlivý a vychádza z toho, že zavedenie konkurenčných podmienok je vecou nezávislého regulátora trhu, a nie vlády, no na druhej strane sa chce vyhnúť "bojom" s odbormi, najmä vzhľadom na terajšie vážne napätie, ktoré sa týka štrajkov na britských železniciach. Značne netrpezlivá je však ministerka obchodu Patricia Hewittová, ktorá na pôde parlamentu kritizovala Consigniu za to, že uplatňuje "viktoriánske" riadiace praktiky. Kritiku vzniesli aj opoziční poslanci, ktorí napádajú fakt, že Consignia chce preferovať ranné zasielanie firemných zásielok na úkor doručovania listov pre britských občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:31