StoryEditor

Kórejčania prešli odborárom cez rozum

23.06.2010, 00:00

Vedenie kórejskej firmy Yura Eltec Corporation vybabralo s odborármi, ktorí chceli okupačným štrajkom "vyhladovať“ podnik a donútiť ho k rokovaniam o právach zamestnancov. Blokádu dopravy fabrika obišla vynesením hotových káblových zväzkov zamestnancami z areálu, kde ich potom naložili do auta. "Skončili sme. Štrajk za takýchto podmienok nemá zmysel. Ľuďom nemôžme, a ani nechceme prikazovať, čo majú robiť,“ povedal HN Emil Machyna, predseda Odborového zväzu KOVO.
 

Pôjdu súdnou cestou
Podľa Machynu zamestnanci konali proti svojej vôli a pod hrozbou straty zamestnania. Nápravu chcú teraz odborári dosiahnuť právnou cestou. "Mysleli sme si, že takto to urýchlime. Lenže kým súdy rozhodnú, firma tu už ani nemusí byť,“ tvrdí. Informácie o možnom porušovaní zákonov vo firme Yura vyniesla na verejnosť Drahoslava Kurjanová, ktorú podľa jej slov prepustili práve kvôli snahám o presadzovanie zamestnaneckých práv a založenie odborov. Pre neplatnosť výpovede už podala žalobu na súd, ako aj trestné oznámenie na prokuratúru.

Odborári sa včera márne pokúšali presvedčiť zamestnancov, aby sa k nim pridali. "Choďte preč, dajte nám pokoj, pripravíte nás o prácu,“ kričal na nich muž z okna prevádzky. "My sme spokojné, nikto nás nešikanuje. Akú inú robotu by sme tu zohnali,“ tvrdia svorne dve postaršie ženy počas obedňajšej prestávky. Vo fabrike fungujú odbory údajne v ilegalite a majú okolo osemdesiat členov. Ženy však o žiadnych odborároch nevedia.
 

Nechcú robiť, tak škodia
"Kovo pracuje pre seba, a nie pre našich ľudí,“ tvrdí Seung Kil Park, generálny riaditeľ Yury. Podľa neho vedenie firmy komunikuje o problémoch priamo s ľuďmi, a nie s nejakou organizáciou. Za snahou o poškodzovanie podniku vidí ľudí, ktorým sa nechcelo pracovať. Yura zamestnáva v Rimavskej Sobote vyše tisíc ľudí. Na vytvorenie pracovných miest v regióne s 30-percentnou nezamestnanosťou získala dotáciu tri milióny eur. Je dodávateľom káblových zväzkov pre žilinskú automobilku Kia.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:27