StoryEditor

Investori môžu dobudovať Martinské hole

02.07.2010, 00:00

Zabrzdený rozvoj Martinských holí by mal znova pokračovať. Poslanci Martina schválili včera trojpätinovou väčšinou dlho očakávanú zmenu územného plánu v tejto lokalite, ktorá otvára dvere novým investičným projektom. Plán umožní výstavbu horských dopravných zariadení, cyklotrás, atrakcií, ale aj penziónov a apartmánov, čím sa zvýši súčasná lôžková kapacita strediska dvaapolnásobne na tisícpäťsto postelí. Ich počet by sa však mal naplniť až v horizonte niekoľkých desiatok rokov. Primátor Andrej Hrnčiar tento krok víta, podľa neho naštartuje na "Martinkách" rozvoj, niektorí občania sú však zásadne proti.

Boja sa o prírodu
"Je to rozhodnutie proti Martinčanom, v prospech investorov," tvrdia aktivisti zo združenia Zachránime zeleň. Obávajú sa zničenia prírody Martinských holí a brániť ju sú odhodlaní aj na medzinárodnom fóre. Mesto pripravovalo zmenu územného plánu pol druha roka. "Tie obavy sú neopodstatnené. Pri tvorbe plánu sme postupovali tak, aby bol čo najšetrnejší voči prírode a zohľadňoval rôznorodé záujmy, o čom svedčí aj to, že sme získali šesťdesiat súhlasných stanovísk od rôznych autorít," vysvetľuje primátor. Podľa neho ide o to, aby bol dokončený rozvojový projekt strediska.

To, že mesto vyšlo v ústrety najväčšiemu investorovi, bratislavskej spoločnosti Pro Ski, považuje za určitú formu investičného stimulu.

Postavia lanovku
Samospráva ho zaviazala, aby za tristo postavených ubytovacích miest vybudoval osemkabínkovú lanovku z mesta na hole a zrekonštruoval tam i prístupovú cestu. Väčšina plochy je vo vlastníctve Martinského urbáru. Urbárnici dali mestu bezplatne do užívania chodníky a prístupové cesty, aby na nich vznikli cyklotrasy.

Investície firmy Pro Ski by mali presiahnuť v troch etapách tridsať miliónov eur. Časť z nich sa už minula na šesťsedačku, automatické zasnežovanie a služby, ďalšie sa budú investovať v nasledujúcich rokoch do budovania horskej dopravnej infraštruktúry, ubytovacích a gastronomických kapacít.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:03