StoryEditor

USA zaznamenali výrazný rast

27.11.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Vysoké vládne výdavky, vyššie domáce investície a predaj automobilov sú hlavné faktory, ktoré podporili v USA v treťom štvrťroku hospodársky rast na ročnej úrovni 4 %. Tento údaj jasne prevyšuje odhad 3,1 %, ktorý bol zverejnený pred mesiacom a je trojnásobne vyšší ako hospodársky rast v 2. štvrťroku. Napriek tomu si väčšina analytikov myslí, že podobný rast je neudržateľný, a aj preto odhadujú celoročný hospodársky rast na úrovni 2 %. Celkové výhľady sú však pre americké hospodárstvo veľmi pozitívne aj vďaka rozhodnutiu americkej centrálnej banky, ktorá na začiatku novembra znížila úrokové miery o pol percenta na 40-ročné minimum 1,25 %. Podľa mediálnej spoločnosti BBC sú nízke úrokové miery jedným zo základných faktorov, ktoré podporujú obnovu hospodárstva, pričom v kombinácii s predajom nových domov sa snažia opätovne naštartovať rast ekonomiky.
Zverejnené výsledky potvrdzujú, že USA sa opäť dostali do pozície hnacej sily rastu v západnom svete, pretože ekonomiky Japonska a Európy sa stále nachádzajú v hospodárskej stagnácii. Aj napriek tomu prekvapujúci rast amerického hospodárstva nie je bez rizika, pretože USA musia čeliť obchodnému deficitu vo výške 400 mld. USD. Spotrebiteľská dôvera je takisto stále zraniteľná, čo by mohlo spôsobiť výrazne problémy hlavne v období Vianoc. Výskum, ktorý urobil denník New York Times, ukázal hĺbku problému týkajúceho sa dôvery. Prvý raz za posledných 20 rokov väčšina zamestnancov firiem povedala, že vstúpi do odborov, aby tak mohli chrániť svoje pracovné miesta a podmienky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:39