StoryEditor

Zákonník pomôže, ale sám prácu neprinesie

10.03.2011, 23:00
Zmeny v pracovnom práve by mali užšie spolupracovať s nastavením sociálneho systému.

Novela Zákonníka práce splní svoje poslanie a spružní pracovný trh. V spolupráci s odvodovou reformou má dokonca potenciál oživiť záujem zamestnávateľov o prijímanie ľudí do klasického pracovného pomeru. Navrhnuté zmeny samy osebe nebudú stačiť na to, aby prilákali nových investorov. Treba podporiť túto novelu zmenami aj v odvodom zaťažení práce a vo vymáhateľnosti práva. "Slovensko je dnes približne v strede rebríčka OECD, ktorý sleduje kvalitu pracovného práva v krajinách a podľa mojich odhadov ani po zapracovaní poslednej novely Zákonníka práce sa nedá očakávať prudké zlepšenie,“ hovorí riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky František Palko.

Z pohľadu bežných zamestnancov by reformu Zákonníka práce mala doplniť aktívnejšia politika trhu práce, respektíve ustanovenia, ktoré prepusteným ľuďom umožnia aktívne si hľadať prácu už počas odchodu od bývalého zamestnávateľa.

Firmy ušetria milióny eur
Asi najväčší problém v starom Zákonníku práce mali firmy so súbehom výpovednej lehoty a odstupného. Tá by sa mala podľa navrhovanej novely upraviť a zamestnanci by už za štandardných okolností mali mať nárok iba na odstupné, alebo zaručenú prácu počas výpovednej lehoty. "Určite sa tým zlepší ochota firiem prijímať nových ľudí,“ hovorí výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina. Spoločnostiam totiž nebude hroziť, že pri neočakávanom poklese výroby ich privedú do krachu vlastní zamestnanci.

Vyčísliť dosah, ktorý bude mať nový Zákonník práce na podnikateľov, ešte nie je možné. "Zákonník práce sa vracia približne do stavu spred poslednej veľkej novely, ktorá podľa našich prepočtov stála podnikateľov približne 1,84 miliardy eur,“ hovorí Kičina. Tieto peniaze tak budú môcť podnikatelia investovať, čo by sa mohlo prejaviť v raste zamestnanosti. "Samotný Zákonník práce je síce prospešný, ale určite nie je možné spoliehať sa na to, že iba vďaka nemu začnú na Slovensku pribúdať stovky nových pracovných miest,“ myslí si Palko. Podľa neho by oveľa viac pomohla odvodová reforma, ktorá by komplexne znižovala výšku odvodového zaťaženia práce na Slovensku.

Nebude čas hľadať prácu
Spružnenie trhu práce určite bude mať dosah na ochotu firiem zamestnávať nových ľudí. Ak sa zjednodušuje prijímanie aj prepúšťanie, mal by sa štát zamerať aj na skvalitnenie služieb zamestnanosti, aby ľudia nekončili na úradoch práce. Treba vytvoriť podmienky, aby si ľudia mohli už počas výpovednej lehoty efektívne hľadať nové zamestnanie. Zákonníku by tak pomohli napríklad state, ktoré by prepusteným zamestnancom zaručovali, že počas výpovednej lehoty by určitý počet hodín mohli stráviť mimo zamestnania hľadaním nového pracovného miesta. Vytvorili by sa tak podmienky na plynulý prechod od jednej firmy k druhej , čo v konečnom dôsledku vyhovuje zamestnancom aj štátu.

Druhou možnosťou, ako pomôcť ľuďom lepšie sa pripraviť na pružný trh práce, by mohla byť podpora rôzneho krátkodobého poistenia v nezamestnanosti, ktoré by na krátky čas udržalo príjem človeka bez práce na úrovni, ktorá by neohrozila jeho životný štandard.

01 - Modified: 2004-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gemor obhájil certifikát na goretex
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:15