StoryEditor

Leto v horách sa rozbehlo dobre

08.07.2010, 00:00

Začiatok júla vlial optimizmus podnikateľom v horskom cestovnom ruchu. "Vysoké Tatry boli plné turistov, znova bolo vidieť veľa Čechov i Poliakov," hovorí Jozef Bendžala, riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese. "Demänovská dolina po dlhšom čase opäť ožila," dodáva Mark Blithsteyn, konateľ spoločnosti Pilgrimtour, ktorá je najväčším touroperátom v slovenských veľhorách. Napriek dobrým vyhliadkam na sezónu upozorňujú, že konečné čísla môžu dopadnúť horšie ako vlani.

Starí známi sa vracajú
Prvý nápor hostí zažili turistické centrá najmä na lanovkách, parkoviskách a ubytovacích zariadeniach. "Odhadujeme, že vo Vysokých Tatrách je asi o desatinu viac ľudí ako vlani," konštatuje Peter Chudý, výkonný riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Najviac je vyhľadávané Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica, menej Smokovce. "Závisí to od toho, ako pracujete s klientelou a ako investujete do rozvoja služieb," vysvetľuje Bendžala. Podľa štatistík prenocovalo vlani počas celého roka vo Vysokých Tatrách asi štvrť milióna turistov, tento rok by ich malo byť viac. "Sme radi návratu Poliakov i Čechov, v hojnejšom počte prichádzajú aj domáci turisti," prízvukuje Chudý.

Ubytovanie zlacnelo
Ceny za služby ostali na rovnakej úrovni, niektoré dokonca klesli. "Ubytovanie v Liptove išlo všeobecne dole, a napriek tomu je vývoj predaja horší ako vlani," upozorňuje Blithsteyn. Príčin je podľa neho mnoho a na rôznych úrovniach. Nemožno však všetko zvaľovať len na krízu. "Kríza je v hlavách, chodím do Zakopaného a tam krízu nevidím," dopĺňa. Zaujať návštevníkov novými atrakciami sa snaží spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR). "Spájame sa s inými a ponúkame pobytové balíky i výhodné lístky na lanovky, ktoré obsahujú zároveň vstup do termalparkov," uvádza Katarína Šarafínová, marketingová riaditeľka spoločnosti TMR. Novinkou v Jasnej sú tematické pobyty zamerané na wellnes, turistiku či adrenalínové zážitky.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:12