StoryEditor

Na trh v Čečensku vstúpi prvý mobilný operátor

16.02.2003, 23:00

Spoločnosť Megafon sa od soboty stala prvým operátorom mobilnej telekomunikačnej siete, ktorý začne poskytovať svoje služby v krízou zmietanom Čečensku. Vedenie spoločnosti verí, že týmto krokom pomôže ukončiť vojnový stav tomto regióne, kde dnes prakticky neexistuje telekomunikačná infraštruktúra.
"Dúfam, že naša spoločnosť koná správne a svojím rozhodnutím prispeje k mieru a zlepšeniu života v Čečensku," uviedol Andrej Krajnik, generálny riaditeľ spoločnosti Mobikom Kavkaz, ktorá je dcérou firmy Megafon v Rusku. "Aj tento krok by mal obyvateľom Čečenska ukázať, že Rusi im chcú pomáhať," dodal A. Krajnik.
Každá organizácia alebo podnikatelia, ktorí budú mať záujem o služby Megafonu, musia najprv požiadať o povolenie Úrad pre federálnu bezpečnosť, a to kvôli regulácii počtu používateľov mobilov v tomto regióne. Týmto krokom chce úrad zabrániť ich zneužitiu extrémistickými skupinami, ktoré pôsobia v Čečensku.
Mobikom Kavkaz, ktorý bude prevádzkovateľom mobilnej siete, odhaduje, že o jeho služby prejaví záujem približne 700 ľudí, v prevažnej miere zamestnanci miestnych úradov a federálnej vlády. V prvej fáze prevádzky si spoločnosť neplánuje otvoriť kanceláriu priamo v Čečensku, jeho služby by mala predávať firma Chechen Cellular Network, dcéra čečenského poskytovateľa telekomunikačných služieb v pevnej sieti, spoločnosti Chechenelektrosvyaz. Chechen Cellular Network vlastnil začiatkom 90. rokov vlastnú telekomunikačnú sieť, avšak vojnový konflikt v krajine celú jeho infraštruktúru zničil.
Medzi najväčších konkurentov Megafonu dnes patria spoločnosti Mobile TeleSystems (MTS) a Vimpelcom, ktoré však o čečenský trh zatiaľ nejavia záujem. MTS nemá pre daný región licenciu a Vimpelcom čaká na stabilizáciu situácie v krajine.
Vedenie Megafonu si uvedomuje, že monopolné postavenie v Čečensku v kombinácii s vysokými poplatkami poskytujú spoločnosti dobrú pôdu na získanie pevnej pozície na tomto trhu, uviedol analytik Vjačeslav Nikolajev zo spoločnosti Trust and Investment Bank.
"Čečensko je oblasť, kde sa predpokladá postupné zvyšovanie dopytu po službách mobilných operátorov. Preto očakávam, že práve Megafon bude schopný dosiahnuť na tomto trhu najväčší podiel," povedal V. Nikolajev.
Mobikom Kavkaz očakáva, že vďaka vysokým cenám zaznamená za každého používateľa mesačne príjem 33 až 34 dolárov. Základný poplatok za aktiváciu spoločnosť stanovila na 20 dolárov, pričom za minútu hovoru užívatelia zaplatia 20 centov a viac. V Moskve sa tieto sadzby pohybujú od 7,5 centa za minútu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:57