StoryEditor

MäsoSpiš výrazne zlepšil svoju ekonomiku

04.10.2002, 00:00

Spoločnosť MäsoSpiš, s. r. o., Spišská Nová Ves očakáva v tomto roku zisk po zdanení v objeme okolo 10 mil. Sk. Po pomerne vysokej strate v roku 2000 a miernej konsolidácii ekonomických výsledkov vlani (polmiliónový zisk) ju tohoročné hospodárenie posunulo značne dopredu. Za tento rok by mal byť obrat okolo 750 mil. Sk a výhľadovo (v priebehu ďalších dvoch rokov) sa priblíži až k jednej miliarde korún. Firma zamestnáva 304 pracovníkov, ktorých priemerné zárobky dosiahli vlani viac ako 10 200 Sk.
"K súčasným výsledkom nám dopomohla predovšetkým dôsledná vnútorná kalkulácia nákladov na výrobu a personálny audit. Nepodľahli sme ani tlaku výdavkov na administratívu," uviedol pre HN generálny riaditeľ Marián Užák a spresnil, že firme sa podarilo zaujať veľmi významné postavenie v obchodných reťazcoch Kaufland, Tesco a Coop. V súčasnosti v nich umiestňuje takmer 25 % svojej produkcie. V prípade Kauflandu sa stal MäsoSpiš generálnym dodávateľom mäsa pre celú východnú polovicu Slovenska. "Tak ako všetci ostatní prevádzkovatelia malých predajní, aj my sme mali veľké obavy z príchodu veľkých obchodných zahraničných reťazcov. Ich príchod nám doslova rozvrátil ekonomiku, a to nás donútilo sústrediť sa na veľmi dôslednú bilanciu toho, čo robíme a precíznu kalkuláciu činnosti," analyzoval riaditeľ predchádzajúcu pozíciu firmy.
V tomto smere im výrazne pomohli softvérové programy. Umožnili im intenzívne sledovať každý krok vo výrobe, ekonomicky ho zhodnotiť a následne urobiť korektúry od receptúr až po personálny audit. Okrem toho firma umiestňuje 28 % svojej produkcie vo vlastných maloobchodných predajniach, ktoré zriadila ešte pred príchodom zahraničných obchodných reťazcov na slovenský trh. V prevažnej miere si svoju pozíciu udržali a ďalej ju chcú posilniť ako špecializované predajne. "To len potvrdzuje, že v predajniach disponujeme odborným personálom, dobrým obchodným know-how a systém oslovovania zákazníka je správny. Máme záujem o to, aby si zákazník mohol kúpiť maloobchodné špecializované mäso v našich predajniach, kde nájde trochu iný tovar ako v ostatných obchodných sieťach, čo bude aj cenovo odlišné, " konštatoval M. Užák a dodal: "Samozrejme, že sme nečakali so založenými rukami. Každý, kto bol aktívny, dokáže prežiť, čo potvrdzujú aj skúsenosti zo západnej Európy. Je pravda, že tam časť obyvateľstva veľmi intenzívne nakupuje v obchodných reťazcoch, ale svoje opodstatnenie majú aj špecializované obchody." Pripustil, že viacerí tzv. garážoví podnikatelia budú musieť s najväčšou pravdepodobnosťou zavrieť predajne, a to nielen z dôvodu obchodnej neschopnosti konkurovať, ale aj pre neschopnosť prispôsobiť sa normám EÚ, na ktoré čoraz častejšie dáva dôraz pri kontrolách Štátna veterinárna správa.
MäsoSpiš má v súčasnosti veľmi rozsiahly sortiment výroby, čo sa odzrkadľuje na zvýšených nákladoch. Perspektívne by sa chcel dopracovať aspoň k čiastkovej špecializácii výroby. Zatiaľ však, podľa riaditeľa, nedospela celoslovenská situácia mäsiarskych subjektov k tomu, aby došlo k prirodzenému deleniu sortimentu. "Dnes teda robíme všetci všetko, čo nie je správne. Budúcnosť nás prinúti urobiť určitú kooperáciu. Napríklad my by sme sa chceli špecializovať na sekané varené výrobky. Vo svojom výrobnom portfóliu by sme si nechali i niektoré charakteristické výrobky Spiša, ako sú Spišské párky v prírodnom obale a pod.", naznačil plány firmy M. Užák. MäsoSpiš spracúva prevažne bravčové mäso. Po ochorení kráv na BSE zaznamenali v ostatných rokoch pokles záujmu o hovädzie mäso. Ak v minulosti porážali denne 50 kusov hovädzieho dobytka, v súčasnosti je to takmer päťnásobne menej. Po všeobecne známych opatreniach sa dopyt po ňom začína mierne zvyšovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:36