StoryEditor

Výsledky amerických prepravcov sú stále negatívne

22.07.2002, 00:00
Letecké spoločnosti v USA aj naďalej strácajú peniaze v dôsledku zníženia počtu pasažierov pod úroveň pred samovražednými útokmi na Svetové obchodné centrum. Jediný letecký dopravca, ktorý za posledné tri mesiace zaznamenal zisk, bola štátna spoločnosť Southwest Airlines. Delta Airlines a Northwest Airlines sú v porovnaní s obdobím pred 11. septembrom 2001 stále stratové. Ako uviedla mediálna spoločnosť BBC, leteckí analytici očakávajú, že osem najväčších amerických leteckých dopravcov zaznamená stratu až na úrovni 1,4 mld. USD. Táto suma je však oveľa nižšia ako v prvom štvrťroku, keď spoločná strata dosiahla až 2,4 mld. USD. Zľavnené letenky zohrali veľkú úlohu pri získavaní zákazníkov, avšak obmedzili príjmy spoločností.

Podľa predsedu predstavenstva a výkonného riaditeľa Delty Lea Mullina sa finančná výkonnosť firmy obnovuje len veľmi pomaly. Dodal však, že najťažšie časy sa spoločnosti ešte nepodarilo prekonať. Delta, ktorá je tretím najväčším americkým leteckým dopravcom, zaznamenala v druhom štvrťroku stratu 90 mil. USD, čo je dvakrát viac než za celý minulý rok. To však naznačuje, že problémy v letectve boli už aj pred 11. septembrom. Podiel obsadených miest sa v druhom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku zvýšil o 1 %. Avšak spoločnosť znížila kapacity a mala k dispozícii o 6 % menej sedadiel.

Ďalšia významná americká letecká spoločnosť Northwest Airlines zaznamenala za posledné tri mesiace stratu 93 mil. USD, pričom v rovnakom období minulého roka to bolo len 55 mil. USD. Počet sedadiel však zredukovala o 10,3 %. Southwest Airlines bola na tom v rámci leteckého sektora najlepšie, pretože zaznamenala zisk. Ten sa však znížil až o 42 %. Southwest zaznamenala čistý zisk 102,3 mil. USD. Po odpočítaní mimoriadnych výnosov bol jej zisk 84,5 mil. USD. V prvom štvrťroku 2001 bol zisk Southwest Airlines 175,6 mil. USD. Správy o stratách u leteckých prepravcov prišli len deň po tom, čo American Airlines, najväčšia americká letecká spoločnosť, oznámila za druhý štvrťrok stratu 495 mil. USD. Druhú najväčšiu stratu na úrovni 139 mil. USD zaznamenala firma Continental.

Takisto s problémami zápasiaca spoločnosť US Airways oznámila spoluprácu s firmou Midway Airlines. Ich spoločný plán by mal poskytnúť nové pracovné miesta pre nezamestnaných pilotov. Na základe dohody o poskytovaní služieb získa Midway od októbra pobočku US Airways Express, ktorá lieta s 50-miestnymi lietadlami. Polovica pracovných miest bude opäť obsadená pilotmi, ktorých nedávno prepustila US Airways. Midway Airlines prestala po teroristických útokoch z 11. septembra lietať. Získala však od amerických úradov finančnú pomoc 12,5 mil. USD, ktorá by ju mala opäť postaviť na nohy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:39