StoryEditor

Najväčšia strojárska fúzia v Rusku

22.12.2003, 23:00
Najväčšiu fúziu v histórii ruského strojárenstva zrealizujú koncerny Silovyje mašiny a OMZ. Pôjde spojenie rovnoprávnych subjektov.

Prezident holdingu Interros Vladimír Potanin a generálny riaditeľ spoločnosti Objedeňonnyje mašinostrojiteľnyje zavody (OMZ/Zjednotené strojárske podniky) Kacha Bendukidze oznámili najväčšiu fúziu v histórii ruského strojárstva. Chcú spojiť koncerny Silovyje mašiny (Silové stroje) a OMZ. Mnohé detaily kontraktu zostávajú nejasné, napríklad, vzťah spoločností k menšinovým akcionárom oboch spoločností.
Fúzia bude spojenie rovnoprávnych subjektov. Akcionári Silových strojov dostanú 50 % akcií OMZ a 100 % akcií Silových strojov sa stane vlastníctvom OMZ. Formálne OMZ pohltia Silové stroje a zrealizujú doplňujúcu emisiu akcií, po ktorej sa základné imanie spoločnosti zväčší dvojnásobne. Konečný balík akcií sa určí podľa toho, koľko jedna či druhá firma nakúpia na trhu s cennými papiermi.
Podiel skupiny Interros a manažérov Silových strojov bude v novej spoločnosti 35 %, menšinovými akcionármi podnikov sú ABN-Amro, Prosperity Capital Management a Genesis Investment Management.
OMZ je najväčšou ruskou spoločnosťou v oblasti ťažkého strojárstva a svoje produkty vyváža do 30 krajín. Tržby OMZ dosiahli podľa amerických účtovných štandardov 435 mil. USD a čistý zisk 38,95 mil. USD. Manažment spoločnosti kontroluje 37 % akcií, z ktorých 25,93 % patrí Bakunidzemu. Ďalších 38 % patrí zahraničným a 13 % ruským inštitucionálnym investorom, 2 % fyzickým osobám a 10 % akcií odkúpil samotný OMZ. Základné imanie OMZ predstavuje 3,81 mil. rubľov a je rozdelené na 35,35 mil. obyčajných a 2,75 mil. privilegovaných akcií s nominálnou hodnotou 10 kopejok.
OMZ chcel kúpiť Slovenské lodenice, a. s., Komárno, ktoré zbankrotovali. Správca konkurznej podstaty však neuznal akreditív a OMZ na neho podali trestné oznámenie. Akcie OMZ sú obchodované na verejnom trhu a od 30. septembra sú vo forme amerických vkladových certifikátov (ADR) kótované na Londýnskej burze cenných papierov (LSE), časť akcií je v držbe správcu fondov Soros Fund Managment. Celkovo sa na LSE môže obchodovať 13,5 milióna ADR. Okrem toho sa s nimi obchoduje v Berlíne a v Rusku na elektronickom neburzovom trhu Russian Trading System (RTS).
Koncern Silové stroje je vedúcim ruským výrobcom a dodávateľom súčiastok pre hydraulické zariadenia, zariadení pre tepelné, paroplynové a atómové elektrárne, ako aj pre železničnú dopravu. Zariadenia podnikov, ktoré sú členmi koncernu, sa nachádzajú v 87 krajinách sveta. Akcie Silových strojov sú kótované na RTS. V roku 2002 tržby podniku dosiahli 276 mil. USD a zisk 1,5 mil. USD. Asi 77 % kontroluje Interros, 4,93 % Siemens a 17 % ruskí a zahraniční inštitucionálni investori. Základné imanie podniku predstavuje 64,125 mil. rubľov a je rozdelené na 5,4 mld. obyčajných a 1,05 mld. privilegovaných akcií s nominálnou hodnotou 1 kopejka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:34