StoryEditor

Letecký sektor sa stabilizuje

04.11.2003, 23:00

Medzinárodná letecká doprava opäť dosahuje rast, čo je dôvod na oslavu. Prvýkrát od februára tohto roku, keď mala epidémia SARS a vojna v Iraku negatívny dosah na letecký priemysel, sa situácia konečne stabilizuje a letecké spoločnosti sa dostávajú opäť do čiernych čísel, oznámil generálny riaditeľ Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA) Giovanni Bisignani.
Celkové príjmy podľa osobokilometrov za september tohto roku ukazujú jednopercentné zlepšenie v porovnaní s rovnakým mesiacom pred rokom. Hoci ide len o malé zlepšenie, ide o významné zvýšenie, ktoré potvrdzuje stabilizáciu v medzinárodnej leteckej doprave a jej výraznejší rast za ostatné tri mesiace. Na pozitívnom vývoji sa podieľala hlavne Európa s 3,6-percentným a Blízky východ s robustným 19,4-percentný rastom v medzinárodnej preprave. Aj napriek negatívnym výsledkom v ázijsko-tichomorskom regióne, kde sa v sledovanom období zaznamenal pokles o 1,6 %, a v Severnej Amerike (pokles o 3,6 %), aj tieto regióny dosiahli v porovnaní s minulým rokom zlepšenie. Napriek zlepšeniu sa však situácia v tomto roku zatiaľ nedostala na úroveň z roku 2001, teda ešte pred udalosťami, ako boli teroristické útoky v USA v septembri 2001, vojna v Iraku a epidémia SARS.
IATA vo svojej správe predpokladá, že celkové výsledky v medzinárodnej osobnej leteckej doprave budú v tomto roku v porovnaní s minulým rokom len o 1 percento slabšie, avšak len v prípade, že sa udrží stabilita v sektore.
Nákladná letecká doprava rastie z roka na rok stále pomalšie. Zatiaľ čo v septembri vzrástla len 5,5 percenta, ešte v auguste sa zaznamenal 6-percentný a v júli až 6,4-percentný rast. Najvyšší rast v nákladnej doprave sa podobne ako v prípade medzinárodnej osobnej leteckej prepravy dosahuje na Blízkom východe, kde došlo za posledné mesiace k nárastu až o 15,2 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:09