StoryEditor

Byty aj luxusné autá. Čína odhaľuje korupciu

02.03.2014, 23:00
Pri stavbe najväčšej vodnej elektrárne na svete odhalili pochybenia. Číňania volajú po opatreniach.

Takmer 17 rokov mali zvýšené ceny za energiu, len preto aby si zafinancovali stavbu najväčšej vodnej elektrárne na svete. To, že Číňania financovali svojím príspevkom na komplex Tri rokliny aj luxusné autá, byty či kancelárie, sa dozvedajú až teraz. Aj na takéto účely totiž použila financie čínska stavebná firma Three Gorges Corporation, aby postavila vodnú priehradu. Odhalili to najnovšie kontroly štátnej inšpekcie. „Niektorí úradníci tajne vyberali ponuky na projekty. Dokonca zneužili svoju moc na to, aby dosadili do práce svojich príbuzných. Je to v rozpore so straníckou disciplínou,“ povedal Hou Kai, vedúci tímu z Ústrednej komisie pre disciplinárnu inšpekciu. Kontrolou prešla firma dokonca už druhýkrát. Kvôli korupcii padali hlavy už aj v minulosti. Tentoraz to nebude zrejme inak.

Míňali aj peniaze ľudí

Vodná priehrada Tri rokliny je najväčším systémom vodných elektrární na svete. Na jej výstavbu sa poskladali aj samotní obyvatelia Číny. Počas 17 rokov museli platiť špecifický poplatok zabudovaný do ceny elektriny, ktorý išiel na financovanie kanála. Na pochybné použitie financií sa preto pozerajú s nevôľou a žiadajú odstúpenie najvyšších predstaviteľov. Po vyhlásení výsledkov inšpekcie zverejnila korporácia Three Gorges na svojej internetovej stránke oficiálne stanovisko:„Musíme rešpektovať rady inšpektorov a prijať opatrenia na nápravu,“ napísal predseda predstavenstva spoločnosti Three Gorges Corporation Cao Guangjing (na snímke). Podľa čínskych médií však pôjde o minimálne personálne zmeny, pretože je firma vo vlastníctve štátu a má príliš veľkú ochranu na to, aby sa niečo zmenilo.

Korupcia? Nič nové

Korupčné prípady v Číne, ktoré sa spájajú s vysoko postavenými úradníkmi, pribúdajú. Dôvodom je politický systém krajiny. Keďže sa v Číne kombinuje voľný trh s vládou jednej strany, pozícia úradníkov je silnejšia a možnosti väčšie. „Prostredie je prajné, obrovská armáda úradníkov a politikov svojvoľne využíva svoje právomoci v prospech svojich podporovateľov. Firmy si na to zvykli a platia za výhody,“ potvrdil pre HN analytik z Trim Broker Tomáš Plavec. V posledných rokoch sa miera korupcie zvýšila natoľko, že prezident Xi Jinping začal podnikať radikálne opatrenia. Podľa Plaveca však ide len o akési zachovanie si vlastnej tváre. Nepochybne najradikálnejším trestom je odsúdenie na smrť. Zatiaľ nebolo vykonané na žiadnom obyvateľovi.

Zhoršené prostredie pre firmy

Podnikateľské prostredie je zvýšenou mierou korupcie ohrozené, a to hlavne preto, že najlepšie možnosti nemajú najšikovnejší, ale tí, čo majú najlepšie vzťahy. Tento problém začínajú vnímať už aj zahraniční podnikatelia, ktorí majú svoje firmy v Číne. Podľa najnovšej správy China Business Report 2013 – 2014 vyplýva, že až 80 percent opýtaných amerických firiem pôsobiacich v Číne naráža v krajine na problémy. Tie sú spojené s byrokraciou, nejasným právnym prostredím a nedostatkom transparentnosti v súdnom rozhodovaní. Slovenské firmy sa tu tiež môžu stretnúť s problémom. „Na miestnej štátnej úrovni nemá slovenský podnikateľ šancu. Jedine v odvetviach, ako je IT či maloobchod, kde je korupcia vlastne minimálna a presadzuje sa tu hlavne kvalita,“ hodnotí analytik z Capital Markets Miroslav Blahušiak.

01 - Modified: 2006-02-13 20:59:49 - Feat.: 0 - Title: Kaczyński parlament nerozpustí, Polsko se vyhne volbám
01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:01