StoryEditor

Zisk E.ON-u vzrástol

11.11.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Nemecký energetický koncern E.ON zaznamenal za prvých deväť mesiacov tohto roku zvýšenie prevádzkového zisku o 19 % predovšetkým vďaka vysokým cenám elektriny, oznámila to včera spoločnosť, ktorá je najväčším poskytovateľom komunálnych služieb v Európe.
Zisk pred zdanením a úrokmi vzrástol na 5,53 mld. eur zo 4,64 mld. v rovnakom období minulého roka. Výsledky prekonali očakávania analytikov, ktorí podľa prieskumu agentúry Reuters odhadovali zisk pred zdanením a úrokmi vo výške 5,39 mld. eur. Tržby spoločnosti vzrástli o 6 % na 35,36 mld. eur a čistý zisk sa zvýšil o 17 % na 3,97 mld. eur.
Spoločnosť taktiež potvrdila, že na celý tento rok počíta s dvojciferným percentným rastom prevádzkové zisku. Firma navyše zlepšila aj prognózu na čistý zisk, keď oznámila, že dosiahne minuloročnú úroveň.
E.ON-u sa podobne ako jeho európskym konkurentom darí zvyšovať ceny energie tak, aby viac než kompenzovali rast cien plynu a uhlia, ktoré používajú vo svojich elektrárňach. Optimizmus v súvislosti s cenami energie a znižovania nákladov viedol za posledných 12 mesiacov k nárastu akcií E.ON-u približne o 40 %.
E.ON na Slovensku vlastní 40-percentný podiel v distribučnej spoločnosti Západoslovenská energetika, a. s., a v súčasnosti rokuje o doprivatizácii ďalších 41 %. Spoločnosť sa tento rok zúčastnila aj na tendri na výber strategického investora pre 66-percentný balík v Slovenských elektrárňach v konzorciu s ruským Inter RAO a ďalšou nemeckou spoločnosťou OstElektra. Tender však vyhrala talianska spoločnosť Enel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:31