StoryEditor

Úver MMF Brazílii prekvapil trhy

09.08.2002, 00:00

Brazília dosiahla významnú dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF), na základe ktorej získa zdroje až vo výške 30 mld. USD. Hlavným cieľom je ich využitie najmä na posilnenie dôvery investorov voči zdecimovaným brazílskym finančným trhom, keďže miestna mena reál minulý mesiac stratila približne tretinu zo svojej pôvodnej hodnoty.
Vo včerajšom oficiálnom vyhlásení MMF sa ďalej zdôrazňuje, že pôžička má redukovať zraniteľnosť brazílskej ekonomiky a neistotu, ktoré vyplývajú z terajšej krízy. Podpora zo strany MMF je zároveň "mostom pre novú administratívu". Tomuto vyhláseniu zodpovedá aj štruktúra čerpania prostriedkov z MMF -- počas tohto roka sa z nich uvoľní 6 mld. USD a zvyšok bude k dispozícii v rámci jednotlivých tranží od januára 2003, keď nastúpi do funkcie nový vládny kabinet.
Úverové zdroje majú podporiť terajšiu stratégiu Cardosovho kabinetu, ktorá sa orientuje na posilnenie makroekonomickej stability a na dosiahnutie hospodárskeho rastu, ktorý bude viac zodpovedať brazílskemu ekonomickému potenciálu. Tieto ciele by sa mali realizovať v strednodobom časovom horizonte.
Na základe dohody s menovým fondom sa zníži hranica devízových rezerv deponovaných v brazílskej centrálnej banke z momentálnych 15 mld. na 5 mld. USD, čo umožní uvoľniť zdroje na intervencie v prospech brazílskej meny. Dohoda Brazílie s MMF bola v uplynulých hodinách v centre intenzívnej pozornosti zo strany domácich aj zahraničných investorov, no výška pomoci bola pre nich v pozitívnom zmysle slova šokom. Očakávali totiž, že MMF poskytne Brazílii maximálne 15 až 20 mld. USD, takže táto hranica sa výrazne prekročila.
Miestna mena sa posilnila o 3 % a výmenný kurz sa ustálil na hodnote 3,01 reálu/USD.
Nový úverový program MMF vyžaduje, aby naďalej pokračoval trend, v rámci ktorého primárny rozpočtový prebytok dosiahne 3,75 % z hrubého domáceho produktu, a to nielen v tomto roku, ale aj na budúci rok. K programu sa prihlásil aj ľavicový kandidát v októbrových prezidentských voľbách Luiz da Silva, ktorý vyhlásil, že bude presadzovať splnenie tohto cieľa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:12