StoryEditor

Privatizácia v Rusku pokračuje

14.01.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Privatizácia v ruskom poľnohospodárstve sa v posledných dvoch rokoch výrazne zrýchlila a celkovo v agrárnom spracovateľskom odvetví sa dostáva do záverečnej fázy, kým poľnohospodárska pôda je v rozsahu 70 % v rukách súkromných osôb, uviedol ruský vicepremiér a minister poľnohospodárstva Alexej Gordejev.
Centrálna vláda sa podľa neho usiluje o dosiahnutie optimálnej rozlohy poľnohospodárskych podnikov, ktorá by sa mala pohybovať medzi 2 000 až 3 000 hektármi. V Rusku je zaregistrovaných 23-tisíc poľnohospodárskych veľkopodnikov a 260-tisíc individuálne hospodáriacich roľníkov. Okrem toho niekoľko miliónov obyvateľov Ruska si dorába poľnohospodárske produkty len pre vlastnú potrebu. A. Gordejev uviedol, že 27 % zo 140 mil. obyvateľov krajiny žije na vidieku, z nich 8 mil. pracuje v poľnohospodárstve.
Minister upozornil, že ruské poľnohospodárstvo je podstatne lepšie pripravené na voľné trhové podmienky než agrárny sektor Európskej únie. EÚ dáva na udržanie poľnohospodárskej produkcie 800 dolárov na hektár, kým Rusko len 10 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:58