StoryEditor

Kauza Fiat dostáva Rím pod tlak

15.10.2002, 00:00
Talianska pravicovo-centristická vláda Silvia Berlusconiho sa počas tohto týždňa pravdepodobne dostane pod veľmi silný tlak, čo súvisí nielen s prehlbujúcou sa krízou v automobilke Fiat, ale aj s narastajúcou kritikou štátneho rozpočtu na rok 2003 a s pripravovaným generálnym štrajkom, ktorý odbory naplánovali na piatok.

Taliansky premiér sa v nedeľu stretol s výkonnými predstaviteľmi Fiatu, aby prediskutoval prípadnú vládnu pomoc a zachránil tak aspoň časť z 8 100 zamestnancov, ktorým hrozí prepustenie. Osobitný dôraz sa má klásť na tie organizačné súčasti Fiatu, prípadne subdodávateľské firmy, ktoré sú umiestnené na sociálne výbušnej Sicílii.
Talianska tlač poznamenáva, že nezamestnanosť v Mezzogiorno, teda v južnej časti krajiny, dosahuje až 18,2 % a časť prominentných podnikateľov, odborových predákov a regionálnych predstaviteľov ostro kritizovala vládu, že v rozpočte na rok 2003 chýbajú motivačné prvky, ktoré by povzbudili investičné aktivity v oblasti. Prepúšťanie vo Fiate, ktoré sa už považuje za "hotovú vec", ohrozí zamestnanosť nielen v Turíne, kde je sídlo Fiatu, ale aj na juhu krajiny, kde pôsobia desiatky malých a stredných subdodávateľských podnikov.
Poslanci talianskeho parlamentu, ktorí boli zvolení na Sicílii a doteraz podporovali Berlusconiho kabinet, varovali vládu, že nebudú hlasovať za rozpočet na budúci rok, ak vláda nepodnikne konkrétnejšie kroky vedúce na záchranu Fiatu. Analytici však dodávajú, že priama vládna pomoc automobilke Fiat vyvolá ostrý nesúhlas v Bruseli, najmä z dôvodu potenciálneho narušenia konkurenčného prostredia v celom automobilovom priemysle.
Talianska vláda môže čeliť aj ďalšiemu problému. V rámci rozpočtu na rok 2003 chce totiž naraz splniť dva sľuby - znížiť rozpočtový deficit, no na druhej strane aj daňové zaťaženie pre občanov v nižšom príjmovom pásme. Napriek tomu plánuje odborová ústredňa CGIL na tento piatok 8-hodinový generálny štrajk, ktorým chce vyjadriť nesúhlas s Berlusconiho ekonomickou politikou. Podľa predbežných informácií sa k štrajku pripoja aj zamestnanci Fiatu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:43