StoryEditor

Rozpočet zaťažuje Washington

27.01.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Predpovede o prebytku štátneho rozpočtu USA na najbližších 10 rokov sa znížili o 2 bln. USD. Zvýšené výdavky Bushovej administratívy, kombinované so znížením daňového zaťaženia o 1,3 bln. USD a stále sa oslabujúca ekonomika, viedla všetkých k zníženiu odhadu prebytku najbližšej dekády z pôvodných 3,4 bln. USD na 1,6 bln. USD. Podľa odhadov Výboru kongresu pre rozpočet (CBO) zníženie rastu ekonomiky uberie z rozpočtu 1 bln. USD a zvýšené výdavky približne 500 mld. USD. Splátky úverov by sa mali pohybovať na úrovni 500 mld. USD. Najviac však rozpočet ukrátia dane znížené o 1,3 bln. USD.
V politickej rovine sa tak dá očakávať boj medzi republikánmi a demokratmi. Každá zo strán si bude chcieť vytvoriť čo najlepšiu pozíciu, pretože v súčasnosti sa nachádzajú v strede volebného obdobia. Podľa Thomasa Manna, ktorý pracuje v Brookingskom inštitúte, v hádkach o tom, kto rozpočet nezvládol, budú demokrati argumentovať, že za ich vlády bola ekonomika prosperujúca a štátny rozpočet dosiahol vysoký prebytok. Ďalším argumentom bude, že súčasná vláda zmenila prosperitu na recesiu. Takisto zníženie daní podľa demokratov zapríčiní dlhodobé zhoršenie fiškálnej situácie v USA. Odpoveďou republikánov bude, že recesia začala ešte v roku 2000, keď George W. Bush nebol prezidentom, a že situáciu zhoršili teroristické útoky na New York a Washington. A čo sa týka daní, podľa ich názoru je zvýšenie daní v súčasnosti šialenstvom, pretože by mohlo ohroziť obnovu hospodárstva.
G. Bush opakovane povedal, že jeho prioritou je zníženie daňového zaťaženia. Podľa jeho názoru, čím viac peňazí plynie do Bieleho domu, tým viac ich politici míňajú. Avšak zníženie daní a recesia znamenali návrat obdobia nedostatku a mnohé vládne programy sa budú musieť zredukovať, prípadne zrušiť. Neustále sa znižujúci prebytok spôsobí napätú situáciu vo Washingtone. Vymaže sa zhoda, ktorá bola dosiahnutá v období vysokých prebytkov a každý bude opäť slepo oddaný svojim cieľom. Zdá sa, že ekonomický front boja proti terorizmu bude oveľa ťažší ako ten vojenský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:36