StoryEditor

Varovný signál americkému priemyslu

17.09.2002, 00:00

V najnovších firemných dokumentoch firmy Honeywell spoločnosť varovala, že neexistujú relevantnejšie príznaky hlbšieho ekonomického ozdravenia a prognóza výnosov za 3. štvrťrok, ako aj za celý kalendárny rok 2002 je nižšia o viac ako 10 %.
Ekonomicky významná skupina Honeywell, ktorá vyrába komponenty pre letecký a kozmický priemysel, kontrolné systémy a špeciálne chemikálie, upozornila na tento negatívny trend už v júli, keď deklarovala svoje hospodárske výsledky za 1. polrok 2002. Výkonný riaditeľ Honeywellu David Cote v oficiálnom vyhlásení zdôraznil, že k razantnejšiemu obratu v ekonomike nedošlo a možno ho očakávať najskôr až v 2. polovici budúceho roka.
V roku 2002 očakávali výnosy 2,25 -- 2,30 USD na akciu, no vzhľadom na komplikovanú ekonomickú situáciu bude tento ukazovateľ na úrovni 2 -- 2,05 USD/akcia, čo je hodnota porovnateľná s predchádzajúcim rokom. V 3. kvartáli dosiahnu výnosy zhruba 50 -- 52 centov/akcia, hoci prognózy amerických analytikov hovorili o 60 centoch/akcia. Podľa aktuálnej štúdie Thomson Financial/First Call zhruba polovica spoločností, ktoré možno z pohľadu investovania do ich cenných papierov považovať za bezpečné, je v podobnej situácii ako Honeywell a ich výnosy v 3. štvrťroku budú nižšie v porovnaní s pôvodnými odhadmi. Pozícia Honeywellu je špecifická aj v tom, že jeho produkty zahŕňajú veľký počet sektorov a krajín. D. Cote v tejto súvislosti dodal, že očakávaný vzostup dopytu na trhu náhradných dielov pre dopravné lietadlá sa opäť oddialil a v segmente automatizovaných a kontrolných systémov je evidentne slabý trh nielen v USA, ale aj v Európe.
Honeywell musel pristúpiť na radikálne zníženie nákladov. V tomto roku síce očakáva pokles predaja o 7 %, no s najväčšou pravdepodobnosťou vygeneruje hotovostné zdroje v rekordnom objeme 1,8 mld. USD vďaka výraznému zlepšeniu produktivity práce. Ako Honeywell dodal, podnikateľskú dôveru a výdavky spotrebiteľov poznačila tento rok aj veľmi nízka výkonnosť finančných trhov a séria firemných škandálov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:44